28.3 C
Budapest
2022. augusztus 11., csütörtök
Magyar Jelen
Külföld

Több mint nyolcvanan meghaltak a bagdadi kórháztűzben

Legalább 82 ember meghalt és további 110 megsérült abban a tűzben, amely szombat éjjel keletkezett egy koronavírus-betegeket ellátó bagdadi kórházban, a város délkeleti részében – közölte az iraki belügyminisztérium.

Kórházi források szerint az iraki főváros Dijála-hídjának közelében található Ibn al-Hatib kórház második emeletén azután csaptak föl a lángok, hogy baleset következtében felrobbant egy oxigéntartály.
A belügyminisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint a katasztrófa kórházi illetékesek hanyagságára vezethető vissza. Az iraki kormányfő néhány órával a tűzeset után felmentette tisztségéből a kórház főigazgatóját, a karbantartásért felelős igazgatót és a kerületi önkormányzat egészségügyi felelősét.
A kórházhoz számos mentőautót riasztottak, hogy elszállítsák az égési sérüléseket szenvedett pácienseket – jelentette a helyszínről a Reuters hírügynökség egy fotósa. Egy szemtanú beszámolója szerint a tűz rendkívül gyorsan terjedt, orvosok és páciensek az ablakból kiugorva próbáltak menekülni a lángok elől. Sokan megfulladtak a füsttől. Vasárnap napközben még sokan próbáltak kétségbeesetten valamit megtudni a hozzátartozóikról, akiket az intenzív osztályon ápoltak.
Orvosi források szerint a kórházból evakuálták a tűzben közvetlenül nem érintett pácienseket is, nagyjából 200 embert.
Kadim Bohan vezérőrnagy, az iraki polgári védelem vezetője elmondta, hogy a lángok a tüdőgyógyászati intenzív osztálynak helyet adó emeleten csaptak fel – idézte szavait az INA iraki állami hírügynökség.
Irak egészségügyi rendszerét, amely teljesen tönkrement a szankciók, a háborús károk és az elhanyagoltság évtizedei alatt, az elmúlt évben végletekig túlterhelte a koronavírus-járvány. A mintegy 38 millió lakosú közel-keleti országban a járvány tavalyi kezdete óta 1 025 288 Covid-fertőzöttet regisztráltak, s a betegségben eddig 15 217 ember vesztette életét – közölte szombaton az egészségügyi minisztérium. Az arab ország jelenleg a járvány második hullámával küzd, naponta átlagosan 8 ezer új megbetegedést regisztrálnak.

 

(MTI)

További híreink

Lemondott a francia kormány

Dunai Tibor

Tilos az éneklés Afganisztánban- kivégezték a tálibok az ismert népdalénekest

Faragó Dániel

Svédország: Migránsok szórakozásból köhögnek a járókelőkre

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben