20 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Külföld

Több rendőrtiszttel végzett egy pokolgép Afganisztánban

Tizenegy rendőrtiszttel végzett egy út mentén elhelyezett pokolgép az északkelet-afganisztáni Badahsán tartományban – közölte Szanaulláh Rúháni rendőrségi szóvivő szombaton.

Az áldozatok egyike egy helyi rendőrparancsnok volt. Az egyenruhások éppen megtámadott társaik segítségére siettek, amikor járművük mellett működésbe lépett a robbanószerkezet.

A tálibok több biztonsági ellenőrzőpontra csaptak le a tartományban található Has körzetben – tájékoztatott Rúháni.

A harcokban négy szélsőséges is életét vesztette, köztük a körzetparancsnok.
Badahsán tartomány legalább 30 százalékát a tálibok tartják ellenőrzésük alatt. Míg a felkelők a dohai egyezmény értelmében felfüggesztették az Afganisztánban állomásozó nemzetközi haderő elleni támadásaikat, az afgán csapatok elleni erőszak fokozódott. Afgán és nyugati források adatai szerint a tálibok több mint 4500 támadást hajtottak végre a dohai megállapodás aláírása óta. Az egyezményben a nemzetközi haderő fokozatos kivonását irányozták elő biztonsági garanciákért cserébe. Emellett szorgalmazták a tálibok és a kormány közötti béketárgyalások megkezdését egy fogolycserét követően. Az afgán kormány eddig 2710 tálib rabot engedett el, míg a szélsőségesek közel 460 fogoly szabadságát adták vissza.

A szélsőséges iszlamista tálibok 1996 és 2001 között irányították Afganisztánt, amíg a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követő amerikai beavatkozás el nem távolította őket a hatalomból. Azóta igyekeznek megdönteni a Nyugat támogatását élvező kabuli kormányt, amelyet Washington bábjának tartanak.

Forrás: MTI

További híreink

Tizenkét izraeli katonát gázolt el jeruzsálemben egy merénylő

Dunai Tibor

Kitálalt a Dél-afrikai Orvosszövetség elnöke: a Nyugat nyomást gyakorolt rá, hogy hazudja súlyosnak az omikront

Faragó Dániel

Tizenöt év börtönre ítélték az egyiptomi változások egyik vezéralakját

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen