7.1 C
Budapest
2021. december 2., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt

Tömegek fordulnak Alkotmánybírósághoz az oltatlanok megkülönböztetése miatt

Maga az Alkotmánybíróság adott ki egy tájékoztatást, amely szerint az elmúlt időszakban több mint 1200-an fordultak hozzájuk alkotmányjogi panasszal az oltási igazolványok diszkriminítav használata miatt.

A beadványok a lényeget érintően nem különböznek egymástól. Az eltérések abban vannak, hogy vannak olyanok, akik a védettségi igazolványt támadták meg, míg az egészségügyi dolgozók az oltáshoz kötött munkavégzés ellen küldték el beadványukat.

Az egészségügyisek megtámadták a kötelező oltásról szóló rendeletet

Az index megjegyzi, hogy jelenleg a koronavírus-oltásokkal összefüggésben három tárgykörben folyik alkotmánybírósági eljárás:

-a védettségi igazolványhoz előnyöket fűző szabályozással;

-a koronavírus elleni védőoltás egészségügyi dolgozók számára való kötelezővé tételével

-valamint a természetes immunitás alapján kiállított, ellenanyaghoz kötött igazolvány kiállításának feltételeivel összefüggésben.

A védettségi igazolványhoz előnyöket fűző szabályozást támadó mintegy 970 alkotmányjogi panaszt IV/1093/2021. ügyszámon egyesítették. Ez lefedi az indítványozók által kifejtett valamennyi aggályt. Az Alkotmánybíróság tanácsa az egyesített alkotmányjogi panaszt befogadta, és megkezdte az érdemi vizsgálatot.

Az indítványozók szerint a kormány rendelete tartós és súlyos alapjogsérelmet okoz az oltatlanok számára.

“Álláspontom szerint a védőoltás felvételének elmulasztásához fűzött joghátrány, azaz a szakképesítéssel rendelkező foglalkoztatott munkaviszonyának quasi rendkívüli felmondással történő megszüntetése olyan súlyú anyagi és erkölcsi következményekkel jár, amely egyáltalán nincs arányban a pandémia visszaszorításának céljával és egyben a bevezetése időpontjára tekintettel észszerűtlen”

-írja egy panaszos egészségügyi dolgozó.

“A Mi Hazánk az egyetlen párt, amely szerint elfogadhatatlan, hogy bizonyos munkahelyeken kötelező lesz az oltás, inkább az oltások valódi következményeiről kellene beszélni. Mindenki maga dönthessen a sorsáról, korrekt tájékoztatás után! Aki a vírus kockázatától jobban fél, az magát beoltathatja, de bármilyen erőltetés vagy diszkrimináció elfogadhatatlan. Így is hosszúak az egészségügyi várólisták, létszámhiány van az orvosok és szakdolgozók körében, ez a lépés csak fokozná a külföldre vándorlásukat, ezáltal az egészségügyi rendszer további romlását”

-írta még korábban Novák Előd, a párt alelnöke.

A Mi Hazánk még augusztusban tömeges alkotmányjogi panasz benyújtását szervezte meg a Covid-oltások kötelezővé tétele miatt. A párt közzétette jogi kabinetjének beadványmintáját is az egészségügyi dolgozók számára.

Alkotmánybírósághoz fordul a Mi Hazánk a kötelező Covid-oltások miatt

További híreink

Francia katonák figyelmeztettek az ország szétesésére – a kormány szankciókkal fenyegeti őket

Irányi Dániel

Amerikai repülőgéphordozók tartottak hadgyakorlatot a Dél-kínai-tengeren

Dunai Tibor

Donald Trump a napokban lépéseket tesz kínai szoftvervállalatok ellen

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben