21.1 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Gazdaság Kiemelt

Tömegével vásárolják a budapesti lakásokat a kínaiak, a vietnamiak és az izraeliek

2019-ben mintegy 7 ezer lakást vásároltak meg külföldi állampolgárok Magyarországon, 4,5%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A vevők összetétele többé-kevésbé a korábbi évekhez hasonlóan alakult. A legtöbben Németországból vásároltak, míg őket szorosan a kínai vevők követték, a legnagyobb növekedés azonban a vietnami vásárlók körében volt mérhető – derül ki a KSH felméréséből.

Miközben az országos átlagot tekintve jobbára németek vesznek magyar ingatlanokat, ha csak a fővárost vizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy a felvásárlók piacát a kínaiak vezetik, a vietnami vevők száma pedig több mint harmadával emelkedett.

A KSH adatai szerint a németek, hollandok és más európai vásárlók inkább a vidéki ingatlanokat keresik, míg

a Budapesti lakásokat főként a kínaiak, a vietnamiak és az izraeliek vásárolják fel.

A 348 vietnami vásárlónak például 98 százaléka budapesti lakást vett.

Van mit a tejbe aprítani Vietnamban

Miközben egy holland vásárló átlagosan olyan 11,5 millió forintot költ egy magyar lakásra, addig a vietnami vevők hezitálás nélkül mennek 60 millió fölé.

A drágább szegmensből válogattak még a kínaiak és a franciák is, mindkét nemzet vásárlói közel 50 millió forintot költöttek el a vásárolt lakásra. Az osztrákok inkább a nyugati országhatár közelében vesznek lakásokat, átlagosan 24 millió forintért.

Nyugdíjasok aránya

A svájci, a német és a holland vásárlók között 20 százalék körül volt a 65 év felettiek aránya, akik túlnyomórészt vidéki ingatlanokat kerestek. Kiemelkedően nagy értékű, főleg fővárosi lakásokat a Vietnam és a kínaiak vásároltak, míg a szintén elsősorban budapesti lakások iránt érdeklődő izraeli vevők költése az átlagos fővárosi árszint körül alakult.

A belvárost kedvelik leginkább

Miközben a teljes lakáspiaci forgalom 6,9%-át teszik ki a külföldiek Magyarországon, addig ez az arány a budapesti lakáspiaci forgalom összértékének 12%-a. A külföldiek által a fővárosban elköltött összeg háromnegyedét hét kerületben (a II., V–IX., illetve a XIII. kerületben) költötték el.

A belső pesti kerületekben a lakásvásárlásra fordított összeg 30%-a származott külföldiektől.

 

(portfolio.hu nyomán – Fotó: John és Tina Reid)

További híreink

Kártérítést kér a japán labdarúgóliga a zárt kapus mérkőzések miatt

Irányi Dániel

Nem támogatja a veszélyhelyzet kiszélesítését célzó Alaptörvény-módosítást a Mi Hazánk

Faragó Dániel

Nem tudták belefojtani a szót a seriffbe, aki kimondta az igazságot a tüntetésekről

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen