19.9 C
Budapest
2021. szeptember 17., péntek
Magyar Jelen
Külföld

Történelmi lépés: Izlandon vallásként ismerik el a judaizmust

Hivatalos, államilag elismert vallás lett Izlandon a judaizmus. A 364 ezres szigetországban mintegy 300 zsidó él.

A legtöbb zsidó a fővárosban, Reykjavíkban él, de a rabbi felfedezett elszórtan élő közösségeket is olyan kisebb városokban, mint Akureyri és West Fjord. Sőt, kiderült, hogy élnek zsidók az ország távoli halászfalujaiban is. A kampány előtt a közvélekedés az volt, hogy nem él száznál több zsidó Izlandon, csak az elmúlt években derült fény a valós arányokra, írja a zsido.com.

Néhányan olyan zsidó bevándorlók leszármazottai, akik a holokauszt idején vagy azután menekültek északra.

“Minden egyes héten találkozunk olyan zsidókkal, akikkel előző héten nem”

– állítja Avi Feldman, a sziget egyetlen rabbija, aki a Jerusalem Postnak azt is elmondta: az, hogy Izland formálisan is elismeri a világ legrégibb vallását, már önmagában is nagyon jelentős.”

A JC News híréből az is kiderül, hogy a közösség kivirágzásával a kulturális élet is fellendült, tavaly januárban pedig először tartottak holokauszt megemlékezést.

Hanukakor pedig menórát állítottak a főváros központjában.

A Chabad honlapjának beszámolója szerint ez “történelmi lépés a tűz és a jég országában.”

Feldman rabbiék lobbitevékenységük során segítséget kaptak Páll Arnór Pálsson ügyvédtől, tiszteletbeli izraeli konzultól, aki elmondta: még sosem volt itt hivatalos zsidó közösség, dacára annak, hogy zsidók már évtizedek óta élnek a szigetországban.

Ez történelmi fejlődés Izland számára.”

A rabbi felesége, Mushky Feldman is úgy látja: “ez a lépés minden egyén számára a hovatartozás érzését nyújtja, a judaizmushoz való kötődést Izlandon.”

 

 

 

 

(zsido.com nyomán)

További híreink

Michael Schumachernél őssejt-beültetéssel próbálkoznak

Dunai Tibor

Pénz- és élelemosztással mentenének meg milliókat az éhhaláltól Indiában

Kiss Albert

Ötvenhat, hamis útlevéllel rendelkező migránst fogtak el Krétán

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen