15 C
Budapest
2021. szeptember 29., szerda
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

Törvénnyel köteleznék a dolgozókat az oltási igazolványuk felmutatására Németországban

Európa gazdaságilag legerősebb országában attól a vitától hangos a közélet, hogy kötelesek legyenek-e a dolgozók tájékoztatást adni munkaadójuknak a COVID elleni védettségükről, vagy ne legyen ilyen kötelezettsége senkinek sem. Azaz ki kérhetné el a munkások oltási igazolványát – írta meg az uzlet.hu.

A kirakatpártok egyetértenek

Baloldaltól szocdemen át “keresztény-konzervatívig” nagy az egyetértés abban, hogy minél több emberre kell rákényszeríteni az oltást. Ennek érdekében pedig mindent meg is tesznek. A nagykoalíció politikusai úgy látják, a munkaadók nehéz helyzetben vannak, hiszen kötelességük a munkehelyek biztonságáról gondoskodni, ám jogszabály nem teszi lehetővé számukra, hogy arról kérdezzék alkalmazottaikat, be vannak-e oltva? (Tehát a német parlament álláspontja szerint az oltatlanok veszélyt jelentenek kollégáikra. Akkor mitől véd az oltás? – a szerk.)

A munkaadói érdekképviseletek szerint lehetetlen közegészségügyi szempontból biztonságosan konferenciákat és üzleti utakat szervezni. Ugyancsak lehetetlen a kötelező üzemi járványügyi koncepciót elkészíteni. Különösen ellehetetleníti a közegészségügyi előírásoknak eleget tenni, valamint az üzemi étkezdéket üzemeltetni, ha a menedzsment nem tudja, a dolgozók mekkora része, személy szerint kik vannak beoltva. Tehát még azt is ellenzik az “érdeképviseletek”, hogy oltottak és oltatlanok együtt étkezzenek.

Peer-Michael Dick, a gazdaságilag legerősebb tartomány, Baden-Württemberg ipari munkaadóit tömörítő Südwestmetall elnöke kijelentette:

“A pandémia féken tartásához a munkaadóknak minden ágazatban tudniuk kellene, hányan és kik vannak beoltva a dolgozóik közül.”

A szakszervezetek határozottan ellenzik a felvetést. A 6 millió német munkavállaló érdekét képviselő DGB álláspontja szerint az emberek oltási igazolványát, mint minden információt az egészségügyi állapotról szigorú szabályok védik: pontosabban szólva alkotmányos védettséget élvező személyes adatról van szó.

A szociáldemokrata munkaügyi miniszter elismeri, jelenleg törvényellenes lenne megkövetelni a dolgozóktól, hogy tájékoztatást adjanak oltottságukról. Ezért “meg kell változtatni a törvényeket”.

Peer-Michael Dick úgy látja, a szocdemek által kidolgozott javaslatnak több hátránya, mint előnye van. A tervezet szerint az átoltottságot ugyanis hatóságok ellenőriznék, a munkáltatót csak az oltottak arányáról értesítenék. Azok kiléte – elvileg – a továbbiakban sem lenne nyilvános. Bizonyos átoltottsági arány fölött pedig a munkaadó enyhíthetne az érvényben lévő szigorításokon.

“A munkaadóknak úgy kellene vállalniuk a megbetegedés esetén a kártérítési és a büntetőjogi felelősséget, hogy a lazább szabályok miatt nőne a megfertőződések kockázata”

– panaszkodott Dick.

A jogászok is elégedetlenek. Ők is azt követelik, a kormány adjon meg egy olyan keretrendszert, melyben rá lehet kényszeríteni a dolgozókat, hogy adjanak tájékoztatást oltottságukról.

A – névleg – jobboldali-konzervatív egészségügyi miniszter, Spahn támogatja a jogászok elképzeléseit. Mint indokolta:

“Annak, aki sokadmagával dolgozik egy légtérben, joga van tudni, hány kollégája védett és különösen, hogy a mellette ülő felvette-e az oltást.”

Arra nem tért ki, hogy ez miért olyan fontos, ha az adott személy elvileg védett.

A “keresztény-konzervatív” egészésgügyi miniszter és “férje”. Támogatnak minden korlátozást és jogfosztást, ami az oltatlanokat érinti. Más területeken viszont a megkülönböztetés-ellenesség élharcosai.

A törvényhozók elképzelhetőnek tartják azt is, hogy a kormányzat által üzemeltettet koronavírus-kontaktkövető okostelefon alkalmazásból származó információkhoz a munkáltatók is hozzáférést kapjanak, láthassák dolgozók oltási igazolványát.

További híreink

Három maszkos férfi próbált elrabolni egy kislányt Manchesterben

Irányi Dániel

Rasszista botrány egy divatbemutatón

Szabó Norbert

Megvonná az ellátást a “COVID-szkeptikusoktól” egy egészségügyi szakember

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen