21.7 C
Budapest
2022. május 18., szerda
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

Továbbra is nő világszerte a fertőzöttek száma, a WHO növeli a járvány elleni küzdelemhez szükséges szállítmányokat

Meghaladta a hárommilliót az új koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma világszerte, a halálos áldozatoké 212 345, a gyógyultaké 906 898 volt kedd este a Johns Hopkins egyetem összesítése szerint. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eközben bejelentette, hogy Lati-Amerikára összpontosítva növeli a járvány  elleni küzdelemhez szükséges egészségügyi szállítmányokat.

Paul Molinaro, a WHO segélyműveleti és logisztikai igazgatója keddi bejelentésében arra utalt, hogy Latin-Amerikában gyorsan terjed a Covid-19-járvány. Hozzátette, hogy áprilisban zavarok voltak a nemzetközi oltóanyag-szállításban, és ha ez a tendencia májusban is folytatódik, hézagok lesznek az immunizációban (a betegségek elleni védőoltásos védekezésben), és nehézségek várhatók az élelmiszer-ellátásban is.

Mintegy száz terv van folyamatban az új koronavírus elleni védőoltás kidolgozására, közül mintegy tíznek már a klinikai tesztelése is folyik – derült ki a The London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) adataiból. A WHO és gyógyszergyárak szerint várhatóan 1-1,5 év múlva lesz vakcina.

Olaszországban keddre 382-en haltak meg, jóval többen, mint a korábbi napokban, a járvány halálos áldozatainak száma így 27 359-re nőtt. Az aktív fertőzöttek száma tovább csökkent, a járvány kitörése óta összesen 201 505 embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 nevű vírus.

Spanyolországban ismét csökkent a naponta azonosított fertőzöttek és az elhunytak száma is. Az elmúlt 24 órában 301 ember halt meg, 1673-an gyógyultak meg, a számuk érte a 102 548-at. A PCR-teszttel azonosított fertőzöttek száma 1308-cal 210 773-re nőtt.

Egy hét alatt nagyon sok – 1999 – a halálos áldozat az angliai és wales-i idősotthonokban. Nagy-Britanniában eddig több mint 21 ezren haltak meg a Covid-19 betegségben a kórházakban, legutóbb 360-an, ez az áprilisi legalacsonyabb növekedés.

Németországban megállt az új típusú koronavírus visszaszorulása a Robert Koch Intézet (RKI) számításai szerint. Az RKI becslése szerint a reprodukciós ráta (R0) 0,9-ről 1,0-re emelkedett, azaz minden fertőzött továbbadja a vírust még egy embernek. Keddig 156 337 ember szervezetében mutatták ki a vírust (+1144), a gyógyultak száma 2900-zal egy nap alatt 117 400-ra nőtt, a haláleseteké pedig 5913-re (+163).

A Benelux-államokban tovább lassul a járvány, még mindig felfelé ível a fertőzöttek számát jelző grafikon görbéje. Ausztriában május 15-én szigorú óvintézkedések mellett kinyithatnak az éttermek, május 29-én pedig a szállodák, az uszodák és a szabadidős létesítmények.

Lengyelországban a koronavírus-járvány miatt elhalasztják a lengyel és az európai katolikus egyház jelképes alakjának számító, a nácizmus, majd a kommunizmus elleni küzdelemben elsőrendű szerepet betöltött Stefan Wyszynski bíboros június 7-ére Varsóba tervezett boldoggá avatási ceremóniáját.

Romániában, ahol lassult a járvány terjedése, 11 616 fertőzöttet, 650 halálesetet tartanak nyilván, megkezdődött kedden a koronavírus-fertőzésből felgyógyult páciensek vérplazmavétele annak érdekében, hogy a vérükben megtalálható ellenanyagot a kritikus állapotban lévő betegek kezelésére használják fel.

A szükségállapot március 15-i kihirdetése óta először ült össze kedden a szerb parlament, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt hozott kormánydöntéseket megerősítse.

A horvát szülők 80 százaléka nem küldi iskolába gyermekét május 11-től, miután a kormány bejelentette, hogy az adott időpontban az óvodák és az alsó tagozatos általános iskolák is megkezdhetik működésüket.

Ukrajnában keddre 401 új esettel 9410-re emelkedett az azonosított koronavírusos fertőzöttek száma, a betegségben elhunytaké pedig 19 esettel 239-re nőtt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök május 11-ig meghosszabbította az egész Oroszországra érvényes kényszerszabadságot. Hangsúlyozta, hogy Oroszországban a járvány még nem tetőzött.
“Vírusölő” légtisztító árusítástól, a lakás kifosztására kihasznált otthoni tesztelés felkínálásán át az adathalász Zoom-konferenciákra való meghívásokig újabb módszerekkel próbálják a járványhelyzetet kihasználni a bűnözők Oroszországban.

Letelt a kéthetes karantén a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), és nincs jele koronavírus-fertőzésnek a háromtagú legénységnél – közölte kedden a Roszkoszmosz orosz állami űripari vállalat. Chris Cassidy amerikai űrhajós parancsnok, illetve a két orosz űrhajós, Anatolij Ivanyisin és Ivan Vagner áprilisban érkezett az ISS-re egy közel 200 napos misszióra.

Százezer egészségügyi maszkból és ötezer orvosi védőruházatból álló szállítmányt kísért el Moldovába Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi chisinaui villámlátogatásán.

Iránban kedden a járvány áldozatainak száma elérte az 5877-et, a fertőzötteké pedig a 92 584-et. A napi új fertőzések száma ismét 1000 felett volt az elmúlt napban, a haláleseteké pedig 76 volt.

Vizsgálatot indított kedden a dél-koreai adóhatóság annál a keresztény felekezetnél, amelyet a koronavírus-járvány gyors elterjedéséért okolnak az országban

Kína visszautasította kedden az új koronavírus-járvánnyal kapcsolatos amerikai vádakat, a vuhani laboratórium vezetője pedig elutasította a vírus forrására vonatkozó találgatásokat.

Keng Suang kínai külügyi szóvivő úgy fogalmazott: egyes amerikai politikusok hazugságokkal próbálják elterelni a figyelmet arról, hogy az Egyesült Államokban nem megfelelően kezelték a járványhelyzetet. Ez utóbbi országban kedden már több mint 990 ezer fertőzöttet és több mint 56 ezer halálesetet tartottak nyilván.

MTI

További híreink

Magyarul is áldott húsvéti ünnepeket kívánt Klaus Johannis

Varga Lilla

Íme az ukránok “nemzeti hőse” – Zelenszkij tűsarkúban vonaglik egy progresszívnek szánt videóban

Faragó Dániel

Arany János mai nagyidai cigányai

Joó György

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen