4.1 C
Budapest
2022. november 27., vasárnap
Magyar Jelen
GazdaságHírekKülföld

Tranquillo – az olasz fűtésügyi fővezér szerint nincs ok pánikra a tél miatt

Olaszország jelenlegi földgázellátása “nyugalmat” biztosít a téli időszakra Claudio Descalzi, az ENI energiaszolgáltató ügyvezető igazgatója szerint, aki azonban nem zárta ki az esetleges nehézségeket az Il Messaggero című olasz napilap internetes felületén tartott online találkozón.

Descalzi elmondta, hogy Oroszországból ismét folyamatosan érkezik a földgáz, naponta 10-15 millió köbméter.

Az “orosz gázt azonban lényegében helyettesítettük”, az ország fogyasztása más vezetékeken keresztül biztosított, és a tározók is tele vannak – tette hozzá az ENI ügyvezető igazgatója az internetes találkozón.

“Ha ezek a feltételek maradnak, nyugodtnak mondhatjuk magunkat a télre. A rendszer azonban borotvaélen táncol, mivel hiányzik az a stabilitás, melyet korábban az Oroszországból érkező gázmennyiség adott” – jegyezte meg Descalzi. Hozzátette: akármikor műszaki problémák jelentkezhetnek a szállító országok részéről, és az sem kizárt, hogy a következő hónapokban az időjárás hidegebb lesz, mint az utóbbi években.

Az ENI vezetője úgy vélte, “nem szabad pesszimistának lenni, de realisták vagyunk”.

Hangoztatta, hogy az energiaválság hatására Olaszországban erősödött a fogyasztási hatékonyság, ami a tavalyi év ugyanezen időszakához képest 10-15 százalékos megtakarításhoz vezetett.

“Ez nem focimeccs, amelyben egymás ellen versenyzünk, de Olaszország eddig jól játszott: amikor az orosz gáz mennyisége csökkent, fokozatosan az Algériából érkező földgázzal helyettesítettük, és megtöltöttük a tározókat” – mondta Claudio Descalzi.

Az ENI szerdán jelentette be, hogy újraindult az orosz gázszállítás az Ausztrián keresztül érkező vezetéken, mely péntektől nem működött.

(MTI)

További híreink

Hat emberrel végzett a Walmart menedzsere, mert “a Sátán azt mondta neki”

Irányi Dániel

Ukrajnából jelentkezik Novák Katalin: személyesen Zelenszkij meghívására érkezett

Irányi Dániel

Hamupipőke visszatér a filmvászonra, bár nem egészen úgy, ahogy emlékeztünk rá

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben