21.6 C
Budapest
2022. május 25., szerda
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt

Trianon 100: rendhagyó módon emlékeztek a békediktátumra

A járványügyi helyzetre való tekintettel sem maradt el a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom hagyományos Trianon-felvonulása, a 100. évfordulóra emlékezve mindenképpen meg akarták tartani, bár bizonyos fokú változtatásokat eszközölniük kellett – mondták a szervezők.

A rendőrség ugyanis úgy engedélyezte számukra az esemény megtartását, hogy azon nem hangozhatnak el politikai tartalmú beszédek, a kegyeleti jelleg dominálhat csupán.

Ennek ellenére szép számmal kezdtek gyülekezni az emlékezni vágyók a Hősök terén, és este 8 óra magasságában a bő ezer fősre duzzadt tömeg el is indult. A szokásostól eltérően viszont nem a környező országok nagykövetségeit vették célba, hanem fáklyákkal végighaladva az Andrássy úton szelte a kilométereket az emlékezni vágyó sokaság.

Zengett a vesszen Trianon, égjen a tűz, lobogjon a láng, mindent vissza, és más egyéb irredenta szellemiségű jelszavak.

A menet elhaladt a Deák téren is, érintve annak a kettős gyilkosságnak a helyszínét, melytől hangos volt a közvélemény az elmúlt hetekben, többen újabb mécseseket helyeztek el. A végcél ezúttal a Szabadság tér volt, ahol egy, a vármegyések által ideiglenesen felállított ereklyés országzászló szolgált emlékhelyül, ide helyezték el a résztvevők a mécseseket. Elénekelték a magyar és székely himnuszt, illetve közösen imádkozták el a Miatyánkot. A megemlékezésen részt vett a Mi Hazánk is, több vezető politikusát lehetett látni a tömegben.

További híreink

A polgármesterek teljhatalmának megszüntetését kéri Toroczkai László

Faragó Dániel

Nagy-Britanniában 35.000 rákos beteg halhat meg a Corona-pánik miatt

Kiss Albert

Seprűnyéllel és asztallábakkal vették ostrom alá a házat

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen