13.3 C
Budapest
2022. május 28., szombat
Magyar Jelen
Hírek Külföld

Új világrend- csak védettségivel lehetne utazni a tömegközlekedési eszközökön

A tömegközlekedési eszközök használatát is védettségi igazoláshoz akarja kötni az olasz kormány, amely az oltatlanokkal szemben szigorítások bevezetését tervezi decembertől.

Mario Draghi miniszterelnök és Roberto Speranza egészségügyi tárcavezető hétfőn egyeztet a tartományok képviselőivel. Sajtóértesülések szerint december elsejétől újabb szigorítások várhatóak, amelyekkel mindenekelőtt az oltást megtagadókat akarják korlátozni. A tervek között szerepel az október közepétől bevezetett védettségi igazolás (Green Pass) használatának szigorítása (Super Green Pass):

kötelezővé tennék a védettségi igazolást a tömegközlekedési eszközökön, vagyis buszra és metróra kizárólag legalább egy oltással lehetne felszállni. 

Hasonlóképpen a közigazgatási hivatalokba, postára, bankba való belépést is oltottsághoz kötnék.

Az olasz egészségügyi hatóságok számításai szerint a vírus tetőzése karácsonytól várható, és a kórházakban januárban érhetik el a legmagasabb terheltségi szintet. A tervek között szerepel, hogy újra megnyitják a milánói vásártéren idén tavasszal felállított Covid 19-kórházat, amelyet mostanáig oltóközpontként használtak.

A magas átoltottség ellenére nem kedvezőbb a helyzet az északkeleti Friuli Venezia Giuliában sem, ahol a kórházak telítettsége átlépte a tíz százalékos küszöböt, amiért a régiót magasabb járványfokozatba helyezhetik át. A Friuli kórházigazgatóit és orvosait tömörítő Anaao Assomed szövetség titkára, Valerio Fregonese úgy nyilatkozott, hogy a SARS-CoV-2 vírus osztrák és szlovén területről terjedt át. Emlékeztetett, hogy Szlovénia korábban lezárta határait az olaszok előtt, amikor az olasz oldalon volt rosszabb a járványhelyzet. Úgy vélte, ugyanezt kellene most tenni olasz részről.

Vasárnap országosan valamivel kevesebb mint tízezer új beteget regisztráltak, szombaton több mint tizenegyezer ötszázat, aminél csak május elején azonosítottak több fertőzöttet egy nap alatt, így

mostanra az látszik, hogy az oltások Olaszországban sem képesek hozni az elvárt hatást.

A elmúlt napokban Rómában, Milánóban és Firenzében is ezrek vonultak utcára, hogy tiltakozzanak az oltatlanok megbélyegzése és a “védettségi” igazolványok diszkriminatív használata ellen. 

(egeszsegkalauz-Magyar Jelen)

További híreink

“A kampányplakátjaink kihelyezése még várhat néhány napot” – adományokkal indulnak a határra a Mi Hazánk képviselőjelöltjei

Faragó Dániel

Több nemzeti szervezet is együtt tüntet a Pride közelében

Faragó Dániel

Gyorsinterjú az eljárás alá vont Novák Előddel

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen