10.6 C
Budapest
2022. szeptember 28., szerda
Magyar Jelen
HírekKiemelt

Újabb két Airbus helikopter érkezett a szolnoki bázisra

Újabb két Airbus H145M könnyű, többcélú helikopter érkezett október 5-én, hétfőn Szolnokra. Immár tizenegy gép, azaz a flotta fele magyar felségjelzést viselve segíti majd a szolnoki hajózók képzését – olvasható a honvedelem.hu portálon.

A németországi, donauwörthi gyárból átrepült, a 15-ös és a 16-os oldalszámú gépek hétfőn landoltak a szolnoki helikopterbázison. Ezzel tizenegyre emelkedett a már leszállított könnyű, többcélú szállítóhelikopterek száma Szolnokon.

A tervek szerint idén 16 gép kerül a honvédség kötelekébe, és jövő év közepére lesz teljes a H145M-flotta.

2018-ban húsz H145M könnyű szállító, kutató-mentő és támogató helikoptert rendelt meg az európai hadiipari vállalattól a Magyar Honvédség.

A gyártóval kötött szerződés öt évre szóló logisztikai támogatást, kiképzést, valamint átképzést is tartalmaz. Az elérhető legmagasabb szintű, úgynevezett HForce fegyverzeti rendszer alkalmazására képes új gépek személyszállításra, egészségügyi kiürítésre, kutató-mentő, tűztámogató és felderítő, valamint határőrizeti feladatok ellátására éjjel és nappal egyaránt alkalmasak.

A HONVÉDSÉG A ZRÍNYI 2026 HONVÉDELMI ÉS HADERŐFEJLESZTÉSI PROGRAM RÉSZEKÉNT 16 DARAB H225M TÍPUSÚ, AZ AIRBUS FRANCIAORSZÁGI GYÁRÁBAN KÉSZÜLŐ, KÖZEPES MÉRETŰ KATONAI SZÁLLÍTÓHELIKOPTERT IS RENDELT.

Ezek a nagyobb méretű forgószárnyasok 2026-tól a kifutó, még szovjet gyártású MI–8-as és MI–17-es szállítóhelikoptereket váltják fel. Az európai hadiipari óriáscéggel való együttműködés eredményeként az Airbus egy új, helikopter-alkatrészek gyártásával foglalkozó kompetenciaközpontot is felépít Gyulán.

További fényképeket ITT talál.

(Forrás: honvedelem.hu, magyarnemzet.hu – Fotó: Magyar Honvédség, Videó: youtube.com)

További híreink

Ferencz Gergő a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselőjelöltje

Faragó Dániel

Merkel kivenné Görögország kezéből a leszboszi menekülttábor felügyeletét

Irányi Dániel

Merkely: négymillió magyar már átesett a koronavíruson

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben