4.8 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Újabb orosz támadás: több mint 12 találat érte az ukrán atomerőmű területét

Az orosz-ukrán erők ismét összecsaptak Európa legnagyobb atomerőművénél. Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom hivatalos közleményben közölte, hogy több min 12 találat érte a zaporozzsjai atomerőmű területét. Kiemelték azt is, hogy az orosz erők pontosan tudták, hova kell célozni, ezzel akartak Ukrajna energiaellátására újabb csapást mérni – adta hírül az Atv.

Egy átfogó tüzérségi hadjárat részeként mintegy 400 támadást indított Oroszország Ukrajna keleti részén – a Guardian értesülései szerint. A leghevesebb harcok ezúttal is a donyecki régióban folytak. Az ukrán elnök szerint katonái “tartják állásaikat, szépen, fokozatosan kimerítik az orosz erők lehetőségeit”. A Pentagon egyik magas rangú tisztviselője ezt némiképp másképp látja. Ő úgy fogalmazott:

Oroszország rakétacsapásainak megnövekedett száma Ukrajnában részben arra irányul, hogy kimerítse Kijev légvédelmi készleteit, és ellenőrzése alá vonja a légteret.

Támadás érte az atomerőmű területét is

Az orosz erők precíz csapássorozatot mértek Európa legnagyobb nukleáris létesítményének területére. A vezetőség jelentős károkról számolt be, melyek nem érintették a nukleáris biztonságot. Vagyis az orosz csapatok célja egyértelműen nem az atomerőmű felrobbantása volt, sokkal inkább az energiaellátás szabotálása. Ennek ellenére Rafael Grossi Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója felelőtlennek tartja az atomerőmű támadását, hiszen akár egy eltévedt rakétának is súlyos következményei lehetnek. Mint fogalmazott:

Oroszország a tűzzel játszik.

A szakemberek szerint az atomerőmű környékén egyelőre normális a sugárzás mértéke. A 12 kilőtt rakéta közül 8 a reaktorblokkok közelében csapódott be, egy másik pedig az egyik speciális állomást találta el a közlemény szerint.

Fotó: MTI

Twitter– és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!

További híreink

34 éves elnököt választott ifjúsági tagozatának élére a Fidesz

Faragó Dániel

Exkluzív! – Somogy megyében kaptak lencsevégre egy krampuszt, bolti lopás miatt keresik

Faragó Dániel

Felbomlott a szivárványkoalíció a DK fővárosában, működésképtelenség miatt feloszlatást terjeszt elő a Mi Hazánk

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben