11.5 C
Budapest
2021. szeptember 20., hétfő
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Újévi köszöntőlapján Trockijt idézett a párizsi rendőrfőkapitány

A párizsi rendőrfőkapitány újévi üdvözlet gyanánt a Vörös Hadsereg alapítójának, Trockijnak a gondolatait küldte el számos polgármesternek és intézményvezetőnek. 

Többen mély döbbenetüknek adtak hangot, amikor kézhez vették Didier Lallement párizsi rendőrfőkapitány 2021-es, partnereinek (polgármestereknek, újságíróknak, intézményeknek) küldött újévi üdvözlőlapját, melyen az alábbi, Lev Trockij (született Bronstein) zsidó származású szovjet politikus-forradalmár, a Vörös Hadsereg alapítójától származó idézet szerepel:

Mély meggyőződésem, hogy közös erőfeszítéseinkkel meg fogjuk teremteni a szükséges rendet, akárhogyan károgjanak is a fekete varjak. Csak tudjátok, és jól eszetekbe véssétek, hogy e nélkül a bukás és a végzet elkerülhetetlen.

A Valeurs Actuelles értékelése szerint Lallement 2019. márciusi kinevezése óta „megtestesíti a köztársasági rend helyreállítása érdekében alkalmazott rendőri megtorlásokat”.

De vajon mire gondolhatott a “köztársasági rend” helyreállítója, mikor a vörösterror egyik kulcsfigurájának fentebb említett mondatát idézte? Csupán tetszett neki a gondolat, még ha ideológiailag nem is ért egyet a megfogalmazójával? Esetleg nagyon is osztja Trockij eszméit?

Erre önéletrajza adhat választ, ugyanis a 63 éves Lallement biográfiájából még a Wikipedia is kiemeli, hogy

a nyolcvanas években a francia szocialista párt radikális szárnya tagjaként tanulmányútra küldték a nicaraguai sandinista forradalmárokhoz, majd a Grand Orient de France szabadkőműves páholyt frekventálta.

A L’Opinion c. napilap egy 2020. december 7-i írása egy Lallement-hoz közeli forrást idéz, aki szerint

a főkapitánynak nincsen sem szíve, sem feje, ő csak egy kar.

A témával a Le Parisien c. napilap december 30-i cikke is foglalkozik, kitérve arra, hogy Lallement megosztó személyiség, akinek megszólalásai gyakran vitathatók. Az üdvözlőlap kapcsán a Valeurs Actuelles-en kívül több sajtóorgánum is megdöbbenésének adott hangot kérdezve, „hova lettek a Köztársaság értékei?”

Arról nem tudni, hogy Macron kapott-e ilyen üdvözlőlapot, és ha igen, tetszett-e neki.

PS nyomán – Fotó: L’Express.fr

További híreink

Finnországban a csoportos nemi erőszak elkövetőinek 93%-a muszlim

Kemény János

Befagyasztotta a Bident nem támogató politikusok finanszírozását a Microsoft

Irányi Dániel

Szinte sehol nem kötelező már a maszk Dániában

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen