17.2 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Kiemelt Kultúra

Újra látható lesz a Trianonról szóló dokumentumfilm az Uránia online csatornáján

Jelenczki István Trianonról szóló Nem, nem, soha – Isten az igaz ügyet nem hagyja el című négyrészes dokumentumfilmje január 16-án és 17-én újra látható lesz az Uránia Nemzeti Filmszínház online mozicsatornáján.

A dokumentumfilm első két része – a Magyarország Archiregnum és a Nemzetgyilkossági gyakorlat – január 16-án, szombaton lesz látható délután 4 órától. A Folyamatos Trianon és a Magyar Feltámadás című fejezeteket pedig másnap, január 17-én, szombaton vetítik szintén délután 4 órától a mozi online csatornáján – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A trianoni békediktátum századik évfordulójára készült film a történelmi Magyarországot felosztó döntés előzményeiről és következményeiről, valamint a nemzeti trauma feldolgozásának lehetséges módjáról szól.

A gazdag dokumentumanyagot feldolgozó alkotásban megszólal egyebek mellett Raffay Ernő történész, Bagdy Emőke pszichológus, Babucs Zoltán hadtörténész, Csere Péter jogász, Domonkos László író, újságíró, Popély Gyula felvidéki magyar történész, akadémikus, Szidiropulosz Archimédesz történész, szociológus, Vincze Gábor történész, Bogár László közgazdász, Kahler Frigyes jogász, jogtörténész, Tóth Zoltán József alkotmányjogász, jogtörténész, valamint Zinner Tibor jogtörténész.

“A trauma – a történelmi Magyarország tudatos szétdarabolása – eddigi érvrendszerének cáfolata, a tényleges történelmi összefüggések megjelenítése hozzájárulhatna ahhoz a folyamathoz, amelyben a magyar nemzet visszatalál önazonosságához. A nemzetlélek gyógyításához a tényszerű feltáró és szembenéző folyamatokon keresztül vezet az út. Ezt a célt szolgálja négyrészes filmem, amely közel ötévi munkám eredménye” –

idézi a tájékoztató Jelenczki István rendezőt.

További információkat ITT talál.

(Kép: urania-nf.hu)

További híreink

Dübörög a cenzúra: a YouTube 11,4 millió videót törölt

Irányi Dániel

“Zsidó-keresztény értékek és életfelfogás” miatt vétózta az Orbán-kormány Izrael tűzszünetre történő felszólítását

Irányi Dániel

Közösen emlékezett meg Trump és Putyin a második világháború végén az Elba folyónál történt találkozóról

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen