22.2 C
Budapest
2022. július 4., hétfő
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Uniós források törvénytelen felhasználása és az illegális bevándorlás elősegítése miatt ítélték el a balliberális olasz polgármestert

Az olasz állam és az Európai Unió forrásai törvénytelen felhasználása, csalás, valamint az illegális bevándorlás elősegítése miatt csütörtökön több mint tizenhárom év börtönre ítélték első fokon Mimmo Lucanót, a dél-olaszországi Riace volt polgármesterét, amely a bevándorlók befogadása jelképes városaként vált ismertté. A nem jogerős ítélet 13 évet és két hónapot szabott ki, ami az ügyész által kért börtönbüntetés majdnem kétszerese – adta hírül az MTI.

A bíróság még nem közölte az indoklást, de a Domenico, ismertebb nevén

Mimmo Lucanóval szembeni vádak között a menedékkérők ellátására fordítandó állami és európai forrásokkal való visszaélés, sikkasztás, csalás, valamint az illegális bevándorlás elősegítése is szerepel.

Mimmo Lucano 2004 óta vezette a calabriai Riace városát. A balközép pártokhoz közeli, de független színekben politizáló polgármesternek 2018-ban kellett felállnia székéből, miután a pénzügyőrség vizsgálatot indított ellene.

Az 1900 lakosú városban 450 migráns letelepedését biztosította, amivel Riace a bevándorlók befogadása jelképes helyszínévé vált. Wim Wenders rendező 2010-ben interjúfilmet forgatott Mimmo Lucanóról,

2016-ban az amerikai Fortune magazin a világ ötven legbefolyásosabb személyisége közé választotta be.

Az ítélet megerősítette a korábbi ügyészi vizsgálatot, miszerint a polgármester az arra nem jogosult illegális bevándorlókat is letelepedéshez juttatta, csak azért, hogy a bevándorlók segítésére szánt források felett rendelkezhessen több százezer euró értékben. A nyomozás szerint Mimmo Lucano szabálytalanul használta fel a hulladékfeldolgozásra fordított állami és európai forrásokat is.

A baloldali Demokrata Párt (PD) szolidaritását fejezte ki Lucanóval, “túlzásnak” nevezve a bíróság első fokú döntését. A Liga vezetője Matteo Salvini – aki 2018-ban belügyminiszterként negatívan értékelte Mimmo Lucano befogadási politikáját – most úgy nyilatkozott, hogy a baloldal elítélt politikusokat foglalkoztat, mivel Mimmo Lucano a következő hétvégén a baloldal jelöltjeként indul a calabriai tartományi választásokon.

Fotó forrása: lacnews24.it

További híreink

A covid-intézkedések már most visszafordíthatatlannak tűnő károkat okoztak az oktatásban

Faragó Dániel

Óriásplakát-kampányt indított a Mi Hazánk: Se Gyurcsány, se Orbán, se CEU, se Fudan!

Faragó Dániel

Érzékenyebbek lettünk a környezeti és társadalmi problémák iránt

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen