19.7 C
Budapest
2022. október 1., szombat
Magyar Jelen
BelföldBűnügyKiemelt

Unokázós csalót fogtak el a a debreceni rendőrök

Már nem sikerült átvennie a kicsalt pénzt, a rendőrök elfogták.

A nyomozás adatai alapján 2020. június 25-én 10 óra körül ismeretlen számról hívtak egy 70 éves debreceni nőt. A telefonáló közölte vele, hogy a férje közlekedési balesetet okozott és sürgősen pénzre van szüksége a keletkezett kár rendezése céljából.

A nyomozás adatai alapján 2020. június 25-én 10 óra körül ismeretlen számról hívtak egy 70 éves debreceni nőt. A telefonáló közölte vele, hogy a férje közlekedési balesetet okozott és sürgősen pénzre van szüksége a keletkezett kár rendezése céljából.

A sértett a kérésnek megfelelően közel hat millió forint készpénzt adott át a lakásához érkező férfinak. Néhány perccel ezután érkezett meg a férj, aki a történteket meghallva azonnal értesítette a rendőrséget. Aznap több bejelentés is érkezett hasonló hívásokról, melyek nem jártak sikerrel.

A bűncselekmények kapcsán a Debreceni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán indítottak büntetőeljárást csalás bűntett, továbbá csalás bűntett kísérlet elkövetésének gyanúja miatt. Az eljárás során a nyomozók látókörébe került egy 54 éves budapesti férfi, akit 2020. július 13-án Debrecen belvárosában fogtak el. Éppen egy újabb idős emberhez tartott, hogy átvegye a kicsalt pénzt. A nyomozók kihallgatták, beismerő vallomást tett.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított a külföldön bujkáló „főnökei” utasításait követte. Ő volt az, aki az előzőleg külföldről kezdeményezett, közlekedési balesetre hivatkozó és pénzt kicsaló telefonhívások után felkereste a becsapott időseket. A hatóság az eljárás során vizsgálja, hogy a gyanúsított összefüggésbe hozható-e további bűncselekmények elkövetésével.

A gyanúsítottat a nyomozók őrizetbe vették, és kezdeményezik letartóztatását.

 

A hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet:

  • Fokozott fenntartással kezeljék a váratlanul jelentkező idegeneket, az olyan telefonhívásokat, amiben valaki arra hivatkozik, hogy hozzátartozójukat baleset, vagy más tragédia érte, bajba került, kárt okozott, és azonnal pénzre van szüksége, hogy a bajból kikerüljön!
  • Ne hajtsák végre a telefonon kapott utasításokat!
  • Ellenőrizzék le a telefonon kapott információt, a balesetről, egyéb káreseményről, bajról szóló hír valóság tartalmát! Hívják fel közvetlen hozzátartozóikat!
  • Bűncselekmény esetén hívják a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es számon!

 

A rendőrség arra kéri az idősek családját, közvetlen ismerőseit, hogy hívják fel rokonuk figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre!

Az úgynevezett unokázós csalók módszereiről további információkat itt olvashatnak!

Police.hu

További híreink

Ausztriába tartó embercsempészek buktak le

Irányi Dániel

Fél évszázadot ugrik előre az időben a Magyar Honvédség a Leopardokkal

Dunai Tibor

A lengyelek kiszorítanák a külföldi tulajdonú médiát az országból

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben