17.5 C
Budapest
2022. május 29., vasárnap
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

USA : Kampánytéma lett a magzatvédelem

Donald Trump amerikai elnök pénteken rendeletet írt alá az abortuszt túlélve születő gyermekek életének védelméről.

Szimbolikus lépés

A Fehér Ház közleménye szerint a rendeletben az elnök utasította az emberi erőforrások és az egészségügy minisztériumát annak biztosítására, hogy az abortusz kísérletét túlélve születő gyermekek életét minden rendelkezésre álló orvosi eszközzel megvédjék.
Az elnöki rendelet aláírását Trump már a hét elején tartott Országos Katolikus Imareggelin bejelentette, akkor azonban nem tért ki a részletekre.

Kötelező életmentés

A rendelet értelmében a szövetségi kormányzat anyagi támogatását élvező egészségügyi intézményekben kötelező megmenteni az újszülöttek életét. A dokumentum rendelkezik arról is, hogy a szövetségi kormányzat a továbbiakban elsőbbséget biztosít majd azon programok finanszírozásának, amelyek az újszülöttek életmentő orvosi ellátásának javítását, vagy az ilyen jellegű ellátásban részt vevő orvosok továbbképzését szolgálják.

Üzenet

A rendeletet – amely tükrözi Donald Trump abortusszal és a magzati élet védelmével kapcsolatos személyes álláspontját is – elemzők Trump politikai üzeneteként is értelmezik. Ez az üzenet mások mellett Ralph Northam virginiai demokrata párti kormányzónak szólhat. Northam ugyanis 2018-ban jelezte, hogy az orvosok a szülő nők kérésére elutasíthatják az abortuszt túlélve születő kisbabák ellátását. Tavaly a virginiai és a New York-i törvényhozásban elő is terjesztettek egy ilyen értelmű törvényt.

 

(MTI)

További híreink

Pszichoaktív anyaggal kereskedő bűnszervezet számoltak fel (videóval)

Irányi Dániel

Magyar kutató életmentő terápiája a koronavírus ellen

Joó György

Videózta a bevándorló banda, ahogyan brutálisan megverik a kisfiút

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen