5.7 C
Budapest
2021. április 18., vasárnap
Magyar Jelen
Kárpát-haza Kiemelt

Utcanévtáblák kettévágásával hajtottak végre egy “bírósági ítéletet” Csíkszeredában

Csíkszeredában az utcanévtáblák kettévágásával hajtották végre a román nyelv elsőbbségét megszabó bírósági ítéletet – közölte hétfőn a Székelyhon.ro portál.

Csíkszereda polgármesterét a magyar szimbólum- és nyelvhasználat ellen küzdő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) perelte be 2018-ban azért, mert a 81,5 százalékban magyarok által lakott város utcanévtábláin egy sorban, előbb magyarul, majd románul tüntették fel az utcaneveket.

A bukaresti táblabíróság júniusban jogerős ítéletben kötelezte a polgármestert, hogy cserélje ki az utcanévtáblákat olyanokra, amelyeken felül szerepel az utca neve az állam hivatalos nyelvén, és ez alatt a magyar utcanév.

A városvezetés úgy hajtotta végre a jogerős ítéletet, hogy a magyarul majd románul egy sorba írt utcanevet tartalmazó táblákat középen elvágta és a román nevet tartalmazó fél táblát a magyar fölé rögzítette.

Bírósági ítélet-végrehajtás sajátos módon: kettévágták az utcanévtáblákat

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda leköszönő polgármestere a Székelyhonnak elmondta: volt olyan elképzelés is, hogy a táblákat 90 fokkal balra elfordítva, függőleges formában teszik vissza, szétvágás nélkül. Így ugyanis a korábban hátul levő román megnevezés felül került volna, de végül elvetették ezt a megoldást és a táblák elvágásáról döntöttek.

A polgármester úgy vélte:

az utcanévtáblák nyelvi sorrendje esetében a bíróság “törvényhozóként” lépett fel, mivel ezt semmilyen jogszabály nem rögzíti.

A feljelentő az alkotmányra hivatkozott, amely szerint az országban a román az egyedüli hivatalos nyelv, valamint azokra a jogszabályokra, amelyek a településnevekre, forgalmi táblákra, közintézmények megnevezéseire vonatkoznak. A bíróság ennek ellenére mind első, mind másodfokon a feljelentő egyesület javára döntött.

(Forrás: MTI – Fotók: szekelyhon.ro)

További híreink

Keresztény- és magyarellenes poszttal kedveskedik balliberális szövetségeseinek Vácon is a Jobbik

Kemény János

Budapest “felszabadítását” ünnepelte öt “ellenzéki” párt és az Antifasiszták Szövetsége

Irányi Dániel

Egy rapper, aki tényleg az általa elkövetett bűncselekményről rappelt

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben