0.3 C
Budapest
2022. január 18., kedd
Magyar Jelen
Belföld Hírek Kiemelt

Vadonatúj oltási sorozat indulhat a szupermutáns ellen- a régiekkel párhuzamosan

A BioNTech pénteken a dél-afrikai szupermutáns megjelenésére reagálva közölte, hogy várhatóan két héten belül meg tudják állapítani azt, hogy működőképes-e a Pfizerrel közösen forgalmazott oltóanyaguk az új mutáns (B.1.1.529) ellen – emlékeztet az index.

A közleményből kiderül, hogy az eddigi oltások folytatása és a negyedik vakcina beadása mellett elkezdődhet egy egészen új sorozat, ami a szupermutáns ellen védene, ez ellen majd a szupervakcinával lehet oltakozni, így az oltások felvétele szimultán folytatódhat tovább.

Egzotikus szupermutánsra bukkantak Afrikában

A WHO által omikron-variáns néven emlegetett mutáns (amelyet eredetileg nű-variánsként emlegettek a nemzetközi sajtóban) felfedezését csütörtökön jelentették be a dél-afrikai hatóságok. Azóta péntek délelőtt a tőzsdén is eluralkodott a pánik, délután pedig már Európában is kimutatták az első olyan fertőzést, amelyért ez a variáns a felelős.

A BioNTech közleményében azt írták: megértik a kutatói aggodalmakat az új variáns megjelenése okán, és ők maguk is megkezdték a vizsgálatiakat.

Legkésőbb két hét múlva újabb adatokat várunk laboratóriumvizsgálataink révén. Ezek alapján többet tudunk majd arról, hogy a B.1.1.529 szökővariáns-e, és hogy változtatni kell-e a vakcinán, ha globálisan elterjed

– írták.

Hozzátették, hat héten belül kifejlesztik az új oltást, és 100 nap múlva már a szállítást is el tudják kezdeni.

A közlemény kiadása után pedig a remélt hatás sem maradt el, ugyanis

 mind a BioNTech, mind a Pfizer részvényei kilőttek a tőzsdén péntek délelőtt. Az előbbi értéke hét százalékkal, az utóbbié pedig öt százalékkal nőtt.

(index-Magyar Jelen) 

További híreink

Gettósodás Tiszaföldváron, még a bernáthegyi kutyát is megették

Kemény János

Cigányútra tévedt Magyarország (videó)

Faragó Dániel

Mi Hazánk: elfogadhatatlan folyamatok a makói Continentalnál

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen