13.1 C
Budapest
2021. május 7., péntek
Magyar Jelen
Kiemelt Vélemény

Varga Judit szerint a Facebook kiveszi a részét a közteherviselésből

Az elmúlt néhány hónap heves, Facebook-kritikus kommunikációjától eltérően szokatlanul megértő hangnemben beszélt a kék-fehér propaganda közösségi oldalról Varga Judit igazságügyi miniszter.

Hazánkban először a Mi Hazánk Mozgalom követelt szigorú fellépést és állami szabályozást a techóriásokkal szemben, amit aztán kommunikáció szintjén a Fidesz is átvett. Ám, mint megannyiszor, a dörgedelmes szólamokat ezúttal sem követték tettek.

A kormánypárt meghátrálását követően karolta fel az ötletet a Momentum. Nem ismert, a pártnál milyen méréseket végeztek az elmúlt időszakban, de – a tömeges nyitások után – ez már a mások mi hazánkos programpont, amit lemásolnak a maguk tökéletlen módján.

(Felesleges kitérni rá, mennyire hiteltelen mindkét oldal ebben a kérdésben (is), hiszen se a balliberálisok, se a kormánypárt nem érezte szükségesnek a Facebook szabályozását, mikor az EP-választásokba beavatkozva indoklás és előzetes figyelmeztetés nélkül törölték a Mi Hazánk elnökének oldalát. Ahogyan akkor is mélyen hallgattak, mikor már a párt hivatalos oldala került sorra.) 

A kormányoldal felől azóta viszont már más szelek fújnak, és Varga Judit igazságügyi miniszter már inkább a Facebookot szabályozó javaslatokat támadja, mintsem a hatalmával visszaélő techóriásokat.

Mint ismert, az ausztrál parlamentben decemberben kezdeményezték, hogy – többek között – a Google-nek és a Facebooknak fizetnie kelljen azért, hogy használhassák a kiadók által előállított tartalmakat. A Google válaszul kivonulással, a Facebook pedig a hírek megoszthatóságának felfüggesztésével próbálta zsarolni a törvényhozókat. Utóbbi be is váltotta fenyegetését. Az mégsem járja, hogy a mérhetetlen bevételből bármit is visszaosszon azoknak, akik pörgetik az oldalt, nem igaz?

A történteket Varga Judit úgy értékelte, hogy “a javaslat megbukott”, mivel a Facebook inkább letiltotta a hírek megoszthatóságát, mint hogy fizessen. Tehát, ne szabályozzuk törvényekkel a gigacégeket, mert még a végén ők is szankcionálni fognak minket, az pedig tarthatatlan, ugye? Igazi “szabadságharcos” mentalitás.

“Ezzel szemben Magyarországon jól működő példa van arra, hogy a Facebook hogyan veszi ki a részét a közteherviselésből”

– állatja a miniszter.

A techóriás olyannyira kiveszi a részét a közteherviselésből, hogy 2011 és 2017 között a Google-el együtt összesen 17 milliárd forinttal károsították meg a magyar államot, 2018-ban pedig 2,5 milliárddal. Onnantól kezdve pedig még csak adataink sincsennek arról, mennyi pénzt lapátoltak ki hazánkból a techóriások. Ez lenne a közteherviselés fideszes értelmezése?

“Vitáink persze vannak és lesznek is a nagy technológiai cégekkel szemben. De mi semmi mást nem kérünk rajtuk számon, mint amit a jogszabályok minden más vállalattól is” – teszi hozzá Varga. Nos, legfrissebb ismereteim szerint minden Magyarországon tevékenységet folytató vállalatra vonatkoznak bizonyos adózási szabályok, így az adóhátralék befizetése is. Vajon a Facebook ennek eleget kíván tenni valaha?

A Google és a Facebook ráadásul nem csak a reklámadót spórolja meg azzal, hogy európai székhelyét Írországban jegyeztette be. A Facebook Magyarországon társasági és iparűzési adót sem fizet, illetve alkalmazottai sincsenek. A Google-nek van egy alapvetően értékesítéssel foglalkozó magyar kft.-je, náluk 40 fő dolgozik. Árbevétele tavaly 2,8 milliárd forint volt, teljes egészében exportból.

Frissítés

Varga Judit állításai szerint a Facebook 3,8 milliárd adót fizetett eddig Magyarországon, amiről úgy véli, “jó előjel, mely arra utal, hogy a közösségi oldal más, helyi szabályokat is be fog tartani”. Vajon ha az én, egyszerű halandó emberként működtetett vállalkozásom meglopja az államot 20 milliárd forinttal, majd 6 év múlva visszafizet belőle 4 milliárdot, engem is vállon vereget az igazságügyi miniszter, hogy “na, legközelebb akkor már a többi szabályt is betartod majd, ugye?”

Mi ez az ordító kettősmérce, amit a kormányok világszerte alkalmaznak az egyre inkább föléjük növő techóriások javára?

Irányi Dániel 

Fotó: Varga Judit hivatalos Facebook-oldala

További híreink

Meggyógyult Dobrev Klára

Faragó Dániel

Budapestiek nem mehetnek a nyaralóikba (videó)

Kiss Albert

Svédországban elindult az első 5G szolgáltatás

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben