23.3 C
Budapest
2021. június 21., hétfő
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt

Vékony Csongor Levente: minőségi jobboldalt építünk

Vékony Csongor Leventével, a Mi Hazánk Ifjainak vezetőjével beszélgettünk, szóba került, hogy függesszék-e fel a járvány miatt az iskolai bukást vagy sem, de ennél jóval mélyebb, eszmei kérdések is, melyek a fiatalságot érintik.

– A Momentum ijfúsági szervezete a TizenX felvetette, hogy “függesszék fel az iskolai bukást”, a mihazánkos Pakusza Zoltán viszont közleményben fejtette ki, hogy szakmaiatlan a javaslat. Lényegében azonos korosztályba tartoznak a fiatal momentumosokkal, mit gondolnak erről?

Melyik fiatal ne örülne annak, ha nem lehetne megbukni az iskolában? Természetesen nem gondolta komolyan ezt az ötletét a Momentum sem. Pusztán szimpátiát akar kelteni a fiatalokban, hogy újabb tagokkal bővüljön szervezetük és később újabb szavazóik legyenek.

RAVASZ HÚZÁS, DE VICCPÁRTHOZ ILLŐ, NEM EGY EURÓPAI PARLAMENTI PÁRTHOZ.

Felelős politikus ne játsszon ígéretekkel és ne ámítsa az ifjúságot. Ne azért tegyen kijelentéseket, hogy nőjön tábora, hanem mert valóban segíteni akar az embereken! Szlovákiai mintára vették persze az ötletet, de ha ez megvalósulna, úgy a diákok nem lennének motiváltak a tanulásra és meghosszabbított nyári vakációnak értékelnék ezt az időszakot. E helyett a Mi Hazánk Ifjai úgy gondolják, a fiatalokban meg kell teremteni a vágyat arra, hogy fejlesszék önmagukat. A motiváció ne az érdemjegy legyen, hanem amit önmagán tapasztalhat a fiatal. Tehát a fizikai és szellemi fejlődés.

MI TOVÁBBRA IS AZT KÉRJÜK: MARADJ OTTHON! FEJLESZD MAGAD!

– Akkor ezek szerint a fő különbség a TizenX és a Mi Hazánk Ifjai között az, hogy míg előbbi olcsó ígéretekkel ki akar szolgálni igényeket, utóbbi nevelni is szeretné a fiatal generációt?

Pontosan. A TizenX azt nézi, mi a trendi. A Mi Hazánk Ifjai pedig az ifjúság érdekében teszi trendivé, ez esetben az önfejlesztést. Mi nem alkalmazkodni kívánunk, mi új szemléletmódot teremtünk. Számunkra elsődleges mindig a nevelő hatás lesz. Testvérként segítjük egymást mindenben. A TizenX legfeljebb egy baráti társaság, a Mi Hazánk Ifjai egy bajtársi közösség.

– Az önök anyapártjához tartozó Lantos Jánostól olvastuk, hogy “vegytiszta baloldaliságnak” nevezte a momentumos ötletet,  ha ez így van, az önök fiataljai mit képviselnek, a “vegytiszta jobboldaliságot”?

Igen, nevezhetjük magunkat “vegytiszta jobboldalinak”, bár én szívesebben különböztetem meg a bal- és a jobboldalt úgy, mint ateista és istenhívő. És lám, megint ahhoz a témához érünk, hogy ma ugyebár a kereszténység nem “trendi”. A fiatalok nagy része nem jár templomba, figyelmen kívül hagyja Isten tanításait. A baloldal Isten helyébe az embert állította. Minket viszont nem érdekel, hogy éppen mi divat és mi nem. Isten törvényei, a természet törvényei örökérvényűek.

– Lehet, hogy ezt sokan túl elvontnak gondolják, mit jelent ez pontosan?

Mondok egy példát: lehet, úgy gondolkodnak sokan, hogy a gyermek teher, az esküvő felesleges, ráérnek majd harminc felett. Mi nem fogjuk őket támogatni és nem fogunk abortuszt javasolni a kedvükért. Mi a házasságra, mint szentségre tekintünk, a gyermekre, mint áldásra, az abortuszra, mint a legkegyetlenebb gyilkosságra. Nem kívánunk senkihez alkalmazkodni, senkinek megfelelni, pusztán a jó Istennek.

– De azért azt látjuk, hogy a fiatalok körében legalábbis megosztóak ezek az elképzelések. Milyen tapasztalataik vannak?

Nyilván nem egyszerű megértetni az ifjúsággal a kereszténységet, hiszen a közösségi média lényegében ateizmusra csábítja őket. A reneszánsszal megkezdődött a folyamat, mely a liberalizmusban, majd a posztmodernitásban kiteljesült. Aki a szüleitől vallásos nevelést kapott, az általában hamar beilleszkedik közénk, akinél viszont ez kimaradt vagy egyenesen kommunista szülei vannak, annál már nehezebb. A hazaszeretet minden hozzánk jelentkezőnek a szívében van, de nem elegendő, hiszen a kereszténységgel áthatott hazaszeretet lehet az egyedüli helyes. A sovinizmus magját is ki kell irtanunk még ezekből a fiatalokból. Ez nem egyszerű feladat, de mind külső öltözködési stílusban, mind lélekben meg kell változniuk. Nem énértem, a vezetőjükért, hanem mert ez viszi őket és országunkat előrébb.

Meg kell értetnünk velük, hogy ezen a változáson önmagukért, hazájukért, Istenért kell átesniük, bármilyen nehéz. Türelmesek vagyunk, és akár egy évet is várunk, hogy érdemi minőségi javulás mutatkozzék, azonban, ha több, mint egy év elteltével sem mond le az igénytelenségről, és nem hajlandó változni, úgy el kell tagunktól búcsúznunk.

FONTOS MEGJEGYEZNI, HOGY NEM RADIKALIZMUSUNKBÓL ENGEDÜNK EZZEL, HANEM MEG KÍVÁNJUK TEREMTENI A MINŐSÉGI JOBBOLDALT, A MINŐSÉGI RADIKALIZMUST.

Mert fontos megjegyezni azt is, hogy sokan vannak, akik jobboldalinak vallják magukat, de ha tanulmányoznák a baloldaliság önpusztító értékeit, rájönnének, hiába szeretik hazájukat, baloldali, igénytelen életmódot folytatnak. Ennek akarunk gátat szabni az új nemzedékben. Azt akarjuk, hogy a jobboldal valóban jobboldali legyen, mert csak így lehet életképes ellenállást teremteni a posztmodern korszellemmel szemben.

– Sokszor találkozunk mégis azzal a jelenséggel, hogy a kereszténységet és a nemzeti érzést különválasztják, vagy nem tartják egymással összhangba hozhatónak, mit gondol erről?

Nem ellentétes. Példaképemnek tekintem Prohászka Ottokárt és Tóth Tihamért is. Aki belemélyed tanulmányaikba, hamar ráébred, hogy egyáltalán nem ellentétes a két fogalom. Sőt, a felebaráti szeretet megköveteli, hogy megvédjük önmagunkat, családunkat, szeretteinket és ahogy terjed a kör, országunkat, Európát. Az Isten mindenek felett és a Haza mindenek előtt! Így tökéletes az összhang.

– Mi a véleményük a kormány határozatáról az idei érettségit illetően?

Ha már halasztás helyett a megtartás mellett döntöttek, akkor úgy gondoljuk, korántsem elegendő az az előírás, amit megszabtak az iskolák részére. Úgy tartjuk, jóval többet meg lehetne tenni a diákok és tanárok egészségügyi védelme érdekében.

HOGY HOGYAN, AZT SZOMBATON 5+1-ES JAVASLATCSOMAGUNKBAN BE IS FOGJUK MUTATNI, ADDIG AZONBAN TÜRELMET KÉRNÉNK AZ OLVASÓKTÓL.

További híreink

A kommunizmus csaknem 1200 áldozatának életrajza lett elérhető

Kemény János

Ukrajnában bevezetik a hatósági árakat az alapvető élelmiszerekre

Dunai Tibor

Kocsmai verekedés Salgótarjánban, többször megütötte és megrúgta

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben