12.1 C
Budapest
2022. május 20., péntek
Magyar Jelen
Belföld

Visszaengedi a 65 év feletti orvosokat Kásler

Amennyiben másképp nem oldható meg a betegellátás, az idősebb egészségügyi dolgozók önként vállalva visszatérhetnek a közvetlen gyógyításba.

Egy hónappal korábban Kásler Miklós még megtiltotta a 65 év feletti dolgozók számára minden olyan tevékenység végzését, melyek során közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a páciensekkel. Ezen rendeletét bírálta felül most a miniszter, ugyanis az új utasítás szerint

ha másképpen nem szervezhető meg az ellátás, úgy az idősebb egészségügyi dolgozók önként visszatérhetnek a közvetlen gyógyításba.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) márciusban még arra figyelmeztetett: ellenzik a 65 év feletti egészségügyi dolgozók mozgósítását és bevonását az ellátásba, mivel az túl magas kockázati tényezővel bír. Erre válaszul érkezett a márciusi rendelet, minek következtében rengeteg 65 év feletti orvos került méltatlan helyzetbe, mert sok helyen egyszerűen elbocsátották őket. Emiatt számos idős gyógyítónak – mivel tovább foglalkoztatott közalkalmazottként – le kellett mondania a nyugdíjáról, öregségi ellátást sem vehetett fel.

Weltner János sebész azt nyilatkozta a lapnak, hogy

az alapellátás van a legrosszabb helyzetben, ahol aránytalanul nagy számban vannak a 65 év felettiek, és ők egyedül dolgoztak.

A rendelőintézetekben is egy-egy szakmában egy orvos van, így a rendelettel, ami hátrébb vonta őket, ott is nehéz helyzetbe kerültek. A kórházakban tíz orvosból talán ha kettő lehetett érintett, tehát ott megoldható volt a helyettesítésük.

A miniszter a múlt hét végén aláírt levelében a Népszava szerint arra biztatta az intézményeket, hogy a munka törvénykönyve által lehetővé tett megállapodással rendezzék a munkaviszonyuk folytonosságát.

A MOK egyébként ezt a fajta kommunikációt is komoly problémának tartja. Elmondásuk szerint a rendszer átalakítását, válsághelyzetben való működését szabályozó utasítások és rendeletek nem jól kidolgozott dokumentumok, hanem miniszteri levelek formájában születnek, melyek nem jelennek meg a közlönyben, de még az EMMI honlapján sem érhetők el. A Magyar Orvosi Kamara szeretné, hogy a miniszteri utasításokat hozzáférhetővé tennék rendszerezett, visszakereshető formában.

(Népszava.hu nyomán)

További híreink

Toroczkai: Le kell térdelnie a fehéreknek? Nekünk magyaroknak mi közünk van a rabszolgasághoz?

Szabó Norbert

Mi Hazánk: Visszavisszük a törvényt a gettókba!

Irányi Dániel

Mi Hazánk: csak a munkáltatók lelkiismeretében és józan eszében bízhatunk

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen