33.6 C
Budapest
2022. augusztus 15., hétfő
Magyar Jelen
Külföld

Visszatért dzsihadistát kapcsoltak le

Korábban is hallani, olvasni lehetett már róla, hogy dzsihadista kiképzőtáborok vannak hazánktól nem is olyan messze, Bosznia-Hercegovinában. Ide akart visszatérni egy terrorista, ám most kissé melléfogott. 

Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek a napokban egy 24 éves dzsihadistát, aki áprilisban tért vissza Bosznia-Hercegovinába, korábban pedig Szíriában harcolt az Iszlám Állam nevű terrorszervezet soraiban.

A Velika Kladuša-i Ibro Ćufurović a boszniai radikális iszlamisták vezetőjének dolgozott, akit korábban elítéltek terrorizmusért, mert fiatal harcosokat toborzott a szíriai harctérre. Ćufurović 2014-ben szökött Szíriába, és az Interpol vörös körözési listájára is felkerült. Boszniát valószínűleg hamis dokumentumokkal hagyta el. A harctéren fogták el még 2017-ben, de csak idén adták ki Bosznia-Hercegovinának, írta a távirati iroda. A férfit a terrorszervezet megszervezése és külföldi harcokban való részvétel miatt ítélték el. A bíróság azt is figyelembe vette, hogy Ćufurović bűnösnek vallotta magát, és felhívta a figyelmet arra, hogy még csak 19 éves volt, amikor Szíriába ment, azóta viszont megbánta tettét, és többször is megpróbált visszatérni Boszniába.

A boszniai belügyminisztérium háromszáz olyan boszniai állampolgárról tud, aki csatlakozott az Iszlám Állam szíriai és iraki harcaihoz. Úgy becsülik, hogy még kétszázan maradtak ott. Arról azonban nincs pontos információjuk, közülük hányat tartóztattak le és jelenleg hol tartózkodnak. Hivatalos források szerint félszázan már visszatértek Boszniába, több mint ötvenen pedig meghaltak. A múlt héten egy huszonöt fős csoport – köztük nők és gyerekek – tért vissza Bosznia-Hercegovinába. A csoport hét tagja ellen vádat emeltek, mert a gyanú szerint az Iszlám Állam soraiban harcoltak.

A nyugat-balkáni országokból – főleg Bosznia-Hercegovinából és Koszovóból – több százan csatlakoztak az Iszlám Állam terrorszervezethez a szíriai és iraki harcokban 2012 óta, ám a hatóságok információi szerint 2016 óta nem indultak útnak újabb radikalizálódott személyek a térségből.

(magyarnemzet.hu nyomán)

További híreink

Putyin: Amíg én vagyok az elnök, nem lesz melegházasság Oroszországban

Szabó Norbert

Összetűzés alakult ki az indiai-kínai határon, három indiai katona meghalt

Dunai Tibor

Transznemű nőként folytatja életét az élő Ken baba

Avar Álmos

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben