15 C
Budapest
2022. október 1., szombat
Magyar Jelen
BelföldGazdaságHírekKiemelt

Volt, nincs – a rezsiár elvitte az őszi szünetet az ELTE bölcsészkarán

A kormány energia-vészhelyzet kihirdetése után a rezsicsökkentés megszűnt az átlag feletti fogyasztóknak, így az iskoláknak is megemelkedett árat kellene fizetni. Erre nem mindenki képes, augusztusban már téma volt, hogy számos fenntartó idő előtti bezárásra, online oktatásra, vagy valamilyen más variálásra kényszerülhet a spórolás érdekében. 

Az egyetemi félévek még szinte el sem kezdődtek, de az ELTE BTK azt írja egyik oldalán, hogy a válsághelyzet miatt elmarad az őszi szünet az intézményben.

A szünet elmaradása azt hozza magával, hogy a szorgalmi időszak egy héttel rövidebb lesz és online lesznek a vizsgák.

Ez alapján a karon a szorgalmi időszak szeptembertől 12-től december 9-ig tart, de december 5-től már nem lesz jelenléti oktatás. A vizsgaidőszak december 19-től január 4-ig tart, de a december 12–18-i héten se óra, se vizsga nem lesz – értesült a Telex.

Több oktatási intézmény arról adott hírt, hogy a megnőtt közüzemi számlák miatt fennakadásokkal indul a tanév. Van olyan erdészeti szakközép, ahol nem nyit ki a kollégium, így a diákoknak a városban lévő diákszállóról kell elsajátítaniuk az erdészeti alapismereteket.

Egy egyházi iskola felmérést indított, amiben arra kíváncsi, hogy az intézménybe járó diákok szülei össze tudnák-e adakozni a téli hónapok rezsiszámláinak árát.

De maga a Belügyminisztérium is július végén levelet küldött a tankerületeknek, amiben azt írták: mérjék fel az iskolákban a gázról a fatüzelésre való átállás lehetőségét. Ennek része, hogy megnézzék, van-e alkalmas helyiség a fatüzelésű kazán beszerelésére, és van-e egyáltalán alkalmas kémény, ha pedig nincs, hogyan kell kiépíteni azt.

(fotó:ELTE)

További híreink

A gyerek 15 éves, nem ír, nem olvas, öt osztálya van, de lesz jogosítványa– riportsorozat Tiszabőről, a magyar oktatás helyzetéről 2. rész

Gabay Dorka

Gyermeke előtt bántalmazta alkoholista élettársát a vádlott

Irányi Dániel

Orbán: Ha bezár az iskola , akkor fizetés nélküli szabadságra küldik a tanárokat

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben