18.3 C
Budapest
2022. május 21., szombat
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Zacher: “a két oltás már semmit nem ér”, ő felvette a negyediket is

Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa már megkapta a 4. koronavírus elleni oltását is. Úgy vélekedett, hogy mindenkinek fel kell vennie a 3. oltást, ami védelmet nyújthat a súlyos lefolyástól. Szerinte aki tavaly márciusban vagy áprilisban kapta meg a 2. oltását, az majdnem ugyanolyan védtelennek számít, mint akit nem oltottak be – derül ki a Portfolionak adott interjúból.

Azok, akik már megkapták a 3. oltásukat, vélhetően enyhébb tünetekkel megússzák a koronavírus omikron variánsát. Leginkább orrfolyásra, hát- és derékfájásra, enyhe lázra számíthatnak. Ritka, hogy valaki kórházi ápolásra szorul 3 oltással

– mondta el a Portfolio megkeresésére Zacher Gábor. Azt nem tette hozzá, hogy érdekes módon az oltatlanoknál is hasonlóan alakul a fertőzés lefolyása.

Noha azt a hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa is elismerte, az új variáns előretörésével érezhetően csökkent a kórházi ellátásra szoruló covidosok száma, szerinte továbbra is fontos “oltakozni”, és betartani az egészségügyi rendszabályokat.

Túl a negyediken 

“60 év felettiként már rizikócsoportba tartozom, de mivel Covid-osztályon is dolgozom, és mentőzöm is, fontosnak tartottam 5 hónappal a 3. oltás beadatása után, hogy most a negyediket is felvegyem”

– magyarázta döntését Zacher Gábor.

Más orvosok is hasonlóan gondolják. Több mint 20 egészségügyi szakértő, professzorok, biológusok, kutatók és gyakorló orvosok fogalmaztak meg egy ajánlást, miszerint a 4. oltás három konkrét társadalmi csoport számára ajánlott.

Az állásfoglalás szerint a 4. oltás felvétele javasolt az immunhiányosok ill. immunszuppresszált betegek (pl. immunszuppresszív gyógyszert szedők, transzplantáltak, aktív kezelés alatt álló daganatos betegségben szenvedők, immunhiányos betegek, HIV fertőzöttek) számára, a 60 év feletti, alap-immunizációként 2 Sinopharm oltást kapott személyek számára, akiket ezt követően 1 db nyugati vakcinával oltottak. De ide tartoznak még a kiemelt kockázatú egészségügyi dolgozók (pl. COVID osztályon dolgozók), amennyiben a 3. oltást több mint 4 hónapja kapták meg, és idősebb korosztályhoz tartoznak.

Korábban a harmadik volt ajánlott, ma már kötelező

Nem is olyan régen még azt mondták nekünk, a harmadik, “emlékeztető oltás” kifejezetten az időseknek javallott, illetve azoknak, akiknél az első két adag után nem termelődött megfelelő ellenanyagszint. Ma viszont már ott tartunk, hogy nem csak a kormány és álellenzéke, de a “szakértők” szerint is elengedhetetlen a harmadik oltás.

“Az oltások hatékonysága már az első koronavírus variánsokkal szemben sem volt 100 százalékos, ez pedig a delta, és legfőképp az omikron megjelenésével csökkent. Ezért is fontos az immunrendszer megerősítése az újabb dózisokkal. Aki többszörösen oltott, most már legalább háromszor, annak drasztikusan kisebb az esélye, hogy súlyos állapotba kerüljön, ha koronavírusos lesz” – magyarázta eddigi tapasztalatait Zacher Gábor.

Az omikron variáns most már egyértelműen uralkodó Magyarországon is. A betegek jelentős része orrfolyással, hát- és derékfájással, enyhe lázzal átvészeli a betegséget.

“Aki háromszorosan oltott, az enyhe tünetekre számíthat, semmi olyanra, amit bőséges folyadékbevitellel, lázcsillapítással ne lehetne kezelni. Aki viszont több betegséggel küszködik, az ritkán, de a három oltás ellenére is kerülhet olyan állapotba, hogy kórházi ellátásra szorul. Kollégákkal beszélve most úgy látjuk, hogy valamelyest csökkent az osztályok leterheltsége” – osztotta meg a Portfolio-val tapasztalatait Zacher Gábor.

A hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa természetesen nem mulasztotta el kiemelni, hogy

a sokadik oltás után is mennyire fontos “egészségünk megőrzése érdekében” a folytonos maszkviselés és távolságtartás.

A részben hazai rendezésű kézilabda Európa Bajnokságon többször volt ott orvosként. “Nagyon vegyes volt a tapasztalatom. Sokan viseltek maszkot, de az úgynevezett B-közepekben, országoktól függetlenül, szinte alig. Hihetetlen módon a VIP-szektorban is csak az emberek 10-15 százalékán volt maszk a zárt térben. Meg is lett az eredménye, nagyon sok játékos lebetegedett” – zárta magvas gondolatait Zacher Gábor.

További híreink

Az Egyesült Államok valamennyi tagállamát katasztrófa sújtotta területté nyilvánították

Dunai Tibor

Gaudi: a Mi Hazánk egyik küldetése az elszámoltatás

Avar Álmos

Szoborvédő akciócsoportot szervez a Mi Hazánk

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen