2.4 C
Budapest
2022. december 2., péntek
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

2020: Adolf Hitler választást nyert Namíbiában

Szokatlan nevű politikust választottak meg az egykori német gyarmatbirodalomhoz tartozó Namíbiában, Adolf Hitler Uunona a Swapo namíbiai kormánypárt képviselőjeként jutott be az ország északi részén található Ompundja tanácsába – közölték hírügynökségek csütörtökön.

Egyelőre nem tudni, hogy az önkormányzati politikus hogyan jutott keresztnevéhez, de az eset döbbenetet váltott ki a közösségi hálón.

“Miért neveznéd a gyereked Hitlernek? És miért mennél ilyen névvel politikusnak” – olvasható egy Twitter-bejegyzésben.

Namíbiában számosan viselnek német keresztnevet vagy családnevet a családok egykori német munkaadói nyomán.

A dpa német hírügynökség szerint ennek oka egyrészt abban rejlik, hogy az európaiaknak nehezükre esett helyesen kiejteni a helyiek nevét, másrészt közrejátszhatott az egykori munkaadók, illetve felettesek iránti nagyrabecsülés is.

Uunona Adolf Hitler a nevével kapcsolatban elmondta:

Nekem gyermekként ez teljesen normális név volt. Csak felnőtt koromban jöttem rá, hogy ez az ember az egész világot le akarta igázni. Semmi közöm ezekhez a dolgokhoz.

Hozzátette: apja Hitlerről nevezte el, azonban „valószínűleg nem értette, mit képviselt Adolf Hitler”. Most pedig már késő megváltoztatni a nevét, mert „minden hivatalos dokumentumban szerepel”. Felesége gyakorlatias megoldást választott: egyszerűen Adolfnak hívja.

Délnyugat-Afrika 1884 és 1915 között német gyarmat volt. A Német Császárság csapatai véresen elfojtották a herero és nama törzs lázadásait. A gyarmatosító németek ellen 1904 és 1908 között kitört felkelések elfojtását a nagyjából 100 ezer fős herero törzsből alig 10 ezren élték túl, és a Német Császárság csapatai csaknem teljesen kiirtották a nama törzset és több más kisebb népcsoportot is.

Namíbia és Németország kapcsolata máig  is érzékenynek mondható. A német kormány évtizedek óta párbeszédet folytat a windhoeki vezetéssel a gyarmati korban elkövetett bűncselekmények feldolgozásáról.

Tény és való, hogy ez a 2020-as év egyre érdekesebb eseményeket produkál (a szerk.).

(Forrás: MTI, Eagle FM Namibia – Fotó: Eagle FM Namibia)

További híreink

Az ukránoknak szánt pénz nyomában

Kemény János

“A magyar föld nem eladó!” – Vagy mégis?

Kemény János

Végrehajtómaffia – Miért nincs napirenden a kar új elnökének megválasztása?

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben