23.3 C
Budapest
2021. június 21., hétfő
Magyar Jelen
Hírek Humor Kiemelt

2020-ban minden is megtörténhet: Roma Hősök címmel készült oktatási módszertan

Roma Hősök címmel oktatási módszertant dolgozott ki nemzetközi együttműködésben a Független Színház Magyarország.

A társulat (Roma) Hősök a színházban, az oktatásban és a mindennapokban címmel, három országgal együttműködve valósított meg nemzetközi projektet az Erasmus+ finanszírozásával. Az olasz, spanyol, román és magyar társulatok közösen dolgozták ki a Roma Hősök oktatási módszertant, amely magyar és angol nyelven is elérhető a társulat hivatalos oldalán.

A módszertanban felvázolják a projektben résztvevő partnerországok történelmi, társadalmi kontextusait. Rámutatnak a színházban rejlő lehetőségekre, kiemelten a storytelling műfajra és arra, hogy az általuk használt “játékosítás” elve hogyan fejleszti a csoporton belüli viszonyokat. Számba veszik az egyes országokban már létező oktatási projekteket és módszereket. Összegezik a Magyarországon zajló Roma Hősök kísérleti workshopok fő eszközeit és eredményeit. Bemutatják a különböző országok roma színházait és a workshopok fókuszában álló monodrámákat. Gyakorlati kérdéseket és dilemmákat vesznek sorra, amelyek a további lépések szempontjából fontosak.

A közösen kidolgozott módszertannal a fiatalokat inspiráló és fejlesztő művészeti workshop alapjai születtek meg.

A foglalkozások hozzásegítik a fiatalokat ahhoz, hogy a roma drámák, drámai hősök és közösségek sokszínűségét, kihívásait és értékeit megismerjék, megvitassák.

A Független Színház Magyarország 2007 óta működik és 2017 óta évente rendezi meg nemzetközi roma színházi találkozóját. A fesztiválon Európa számos országából mutatkoznak be roma színházak, művészek. Ezzel felhívják a figyelmet a roma színház értékeire, a roma közösségek helyzetére, értékvezérelt emberek és drámai hősök kihívásait állítva a középpontba. Az előadásokat workshop formában népszerűsítik, a bemutatott alkotásokból roma drámakötetet jelentettek meg.

Hiánypótló az életünkben az már egyszer bizonyos…(a szerk.)

(Forrás: MTI – Kép: fuggetlenszinhaz.blogspot.com)

További híreink

Szakértő: Időarányosan jól uralja a járványt Magyarország

Szabó Norbert

Nemzetközi droghálózatot számoltak fel

Dunai Tibor

Honvédeink a Don-kanyarban

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben