3.9 C
Budapest
2022. december 4., vasárnap
Magyar Jelen
Hírek

A bíróság bűnösnek találta a Horthy-szobor megrongálóját

A Fővárosi Törvényszék másodfokon garázdaság és rongálás miatt ítélte el a kormányzó szobrát festékkel leöntő nőt.

A nemrég kézbesített másodfokú írásbeli ítélet szerint társadalomra veszélyes tett volt a budapesti Hazatérés Temploma előtt felállított Horthy-szobor festékkel való leöntése, ezért a Fővárosi Törvényszék garázdaság és rongálás miatt bűnösnek nyilvánította az elkövetőtközölte a Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd vezette Nemzeti Jogvédő Szolgálat (NJSZ).

Az NJSZ közleményéből kiderül, a kormányzó szobrát megrongáló nőre büntetést nem szabtak ki, csupán két éves próbára bocsátás intézkedést alkalmaztak vele szemben.

Azonban már ez is előrelépés, ugyanis az elsőfokon eljárt Pesti Központi Kerületi Bíróság korábban felmentette a vádlottat,

mondván a református egyházközségnek okozott több százezer forint összegű károkozás “a társadalomra nem veszélyes”.

A másodfokú bíróság ezzel szemben kifejtette, az elsőfokú bíróság tévedett, „amikor úgy ítélte meg, hogy a szobor állandóságot megtestesítő jellegéből adódóan a politikai véleménynyilvánítás enyhébb formái nem versenyképesek, a szobor festékkel leöntése adekvát magatartásnak, sőt az egyetlen ugyanolyan erejű és hatású véleménynyilvánításnak tekinthető, mint amilyen magának a szobornak a felállítása és közszemlére tétele volt.”

A vádlott és a védelem az ítélet ellen fellebbezett (amit a fellebbviteli ügyészség tudomásul vett), így az eljárás harmadfokon, a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik – zárul az NJSZ közleménye.

 

A rongálás tényét bizonyító biztonságikamera-felvételt annak idején Novák Előd, a Mi Hazánk jelenlegi országgyűlési képviselője hozta nyilvánosságra a Facebookon:

Twitter– és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!

További híreink

Csak a Mi Hazánk szólal fel a munkavállalók kizsákmányolása ellen

Kemény János

Egyetemi kutatás mutatta ki, hogy a koronavírus alatti intézkedések miatt agyi elváltozások léptek fel a fiatalok körében

Faragó Dániel

Macronnál járt Elon Musk egyeztetni a szólásszabadság fontosságáról

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben