17.5 C
Budapest
2022. május 29., vasárnap
Magyar Jelen
Kiemelt

“A csallóközi magyarságot teljesen elszakították a lehetőségtől, hogy dolgozzon”

Mint arról hallottunk, jelentős fennakadásokat okozott a szlovák-magyar határon is a határzár. Ám nem csupán átmeneti problémákról van szó, számos határon túli magyar életét nehezítette meg a rendelkezés, még akkor is, ha a munkájuk miatt ingázók átléphetik a határt. A kérdés csak az, mégis hol?

– Bár kedd óta a 30 kilométeres határ menti sávban élők papíron korlátozások nélkül közlekedhetnek a szomszédos országokból, ez a gyakorlatban nincs így. A Magyarország és Szlovákia közötti 23 közúti határátkelőből tegnap már csak 6 üzemelt, amelynek következtében egy nagymegyeri lakos 30 helyett 160, egy dunaszerdahelyi 40 helyett 200 km-t kell autózzon nap mint nap, hogy be tudjon járni például győri munkahelyére – írja Bencsik János, a Mi Hazánk felvidéki Facebook-oldalán.

– A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a korlátozások enyhítése érdekében mindhárom felvidéki magyar párt levélben fordult a magyar kormányhoz, én pedig a mai napon írásbeli kérdést nyújtottam be a belügyminiszterhez. Tudni szeretném, mi az oka annak, hogy a tavaszi eljárással szemben most azok a magyar állampolgárok sem léphetnek be Magyarországra, akik érvényes magyarországi munkáltatói igazolással rendelkeznek – szögezi le.

Portálunk megszólaltatott egy felvidéki lakost is, aki korábban a medvei határátkelőt használta, ugyanis Győrben dolgozott.

– Én még hétfőn este átmentem a határon simán, de reggel már Komáromnál jöttünk haza. Ahol áldatlan állapotok voltak, 3-4 kilométeres dugó állt – mutatott rá.

Amíg nem volt határzár, harminc kilométert kellett oda-vissza megtennie naponta. Nagymegyer mellől járt át Győrbe, de ez most százhatvan kilométerre növekedett, ráadásul ezt még torlódások is nehezítik.

– Ezt tovább nem tudtam vállalni, úgyhogy felmondtam a munkahelyemen, szerintem többen is így tettek. Azóta sem kaptunk semmilyen választ, egyik média sem foglalkozott vele, hogy a medvei határátkelőt teljesen lezárták, mely a legforgalmasabb határátkelő volt mindig, a csallóközi magyarságot teljesen elszakították a lehetőségtől, hogy dolgozzon

– emelte ki.

(Fotó: Medve-Vámosszabadi határátkelő – parameter.sk)

További híreink

Svájc is beállt a sorba

Kemény János

Törökországban betiltották több közösségi portál reklámtevékenységét

Varga Lilla

Több német autógyár is leáll az orosz-ukrán háború miatt

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen