33.6 C
Budapest
2022. augusztus 15., hétfő
Magyar Jelen
HírekKülföld

A gendersemleges “ő” az évtized szava az USA-ban

És még mindig tudják fokozni…

A gendersemleges “ő”, (“they“) szót választották az évtized szavának az Egyesült Államok nyelvészei, írja az index,hu a The Guardianra hivatkozva. Így nevezik magukat ugyanis azok az emberek, akik sem nőként, sem férfiként nem identifikálják magukat.

A döntés mögött az amerikai nyelvészek társaságának 350 tagja áll, akik szerint ez a szó egyre inkább a mindennapi beszéd részévé vált az elmúlt években.

Az évtized szaváért versenyben volt még például a:

#BlackLivesMatter” (körülbelül, “a fekete életek számítanak”) – a kifejezést tüntetőleg használták az interneten a feketék elleni rendőri túlkapások ellen;
a “climate” (klíma);
a “MeToo” – a nők szexuális zaklatása ellen elindult mozgalom jelszava.

Nem csak az évtized szavát, de az év szavát is kiválasztották, ami szintén a saját definiálásunkkal köthető össze: ez a “(my) pronouns”, tehát a névmás, amivel saját magunkat mutatjuk be egy beszélgetésben vagy egy levelezésben.

Itt versenyben volt még például az “Ok boomer” mém, beszólás és a “cancel”, magyarul körülbelül valaminek az elengedése, valami problémás vagy elfogadhatatlan dolog mögüli kiállás.

További híreink

A Migration Aid vádaskodása alaptalan és becsmérlő

Dunai Tibor

Nem hajlanó beoltatni magát Djokovics- eltilthatják a szezon első versenyétől

Faragó Dániel

“Magyarország a magyaroké!” -a Mi Hazánk szembeszáll a disznófejű nagyurakkal

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben