4.1 C
Budapest
2022. november 27., vasárnap
Magyar Jelen
HírekTudomány

A Google üzeni a Huawei telefont vásárlóknak: kétszer is gondolja meg, mit telepít

A még mindig érvényben lévő amerikai korlátozások miatt a Huawei nem teheti fel újabb telefonjaira a Google alkalmazásait, szolgáltatásait. Az amerikai vállalat arra hívja fel a felhasználók figyelmét, hogy manuálisan ugyan telepíthetnének ilyen appokat, de ne tegyék.

Az Amerikai Egyesült Államok hónapokkal korábban hozott intézkedése miatt a Huawei kénytelen volt stratégiát váltani, és a mellőzni kényszerült Google-szolgáltatások helyett saját rendszerét telepíti újabb telefonjaira. Ilyen a már Magyarországon is kapható Mate 30 Pro, de szintén a Huawei Mobile Services (HMS) rendszerrel kerül majd piacra hamarosan a P40 is. Az ilyen telefonok Achilles-sarka, hogy nincsenek rajtuk a Google közkedvelt appjai, mint például a Chrome, a Gmail, a YouTube vagy a Play áruház.

Az amerikaiak szerint a Huawei az egész világon le tudja hallgatni a mobilos hálózatokat

Ha valaki maga keresi meg és tölti le az érintett alkalmazások (.apk) telepítőfájljait, úgy elérheti, hogy a készülékére kerüljenek az érintett programok – de éppen ezt ellenjavalja most a Google. Például azért, mert egyáltalán nem biztos, hogy egy átlagos felhasználó képes ellenőrizni, mennyire megbízható helyről származik a telepítőfájl, és a kívánt alkalmazás helyett (vagy azzal együtt) nem egy kártékony programot telepít-e éppen telefonjára. A Google a Play áruházban lévő szoftvereket ugyanis többszörösen ellenőrzi, emellett a keresőcég házi programja, a Play Protect is szemmel tartja azokat. (Noha azért ez sem jelent száz százalékos védelmet.)

A programok felkutatását és telepítését saját telefonjain a Huawei saját alkalmazásbolttal segíti, ám az App Gallery kínálata a gyártó igyekezete ellenére egyelőre igen foghíjas.

(Hvg.hu nyomán)

További híreink

Donald Trump: amit a Facebook, a Twitter és a Google tett, abszolút szégyenteljes

Varga Lilla

Ausztrália nem hátrál: marad a techóriások működését szabályozó törvény

Irányi Dániel

Maryland az első amerikai állam, ami megadóztatja a tehcóriások hirdetéseit

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben