21.8 C
Budapest
2021. augusztus 5., csütörtök
Magyar Jelen
Belföld Hírek Kiemelt

A gyalogosokat fogja ellenőrizni a budapesti rendőrség

Gyalogosrazziákra számíthanak a budapestiek a következő időszakban, a fővárosi közlekedési rendőrök ugyanis hetente kétszer – előre be nem jelentett helyeken és időpontokban – ilyen razziákat fog tartani – írta meg a hirado.hu pénteken.

Az anyagból sajnos nem derül ki, hogy pontosan mire számíthatnak a gyalogosok és közösségi közlekedők: mérik-e a gumitalpuk barázdáinak profilmélységét és szondáztatnak-e, vagy csak elbújva figyelik, hogy valaki szabálytalan helyen vagy pirosnál megy-e át az úton.

Az akció indoka az, hogy idén már 9 ember halt meg gyalogosgázolásban és a rendőrség szerint ebből 6 esetben egyértelműen a gyalogos volt a hibás.

Balogh Ádám, a BRFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője elmondta, a balesetek leggyakoribb oka, hogy a gyalogosok nem a kijelölt átkelőhelyen mennek át vagy a tilos jelzés ellenére lépnek az úttestre. Egyre többször tapasztalják azt is, hogy a gyalogosok olyan tevékenységet végeznek, ami eltereli a figyelmüket a közlekedésről, és nem néznek körül: telefonálnak, üzenetet írnak vagy éppen zenét hallgatnak.

Mivel azt semmi sem tiltja, hogy legális helyen, mondjuk egy zebrán zöld jelzésénél valaki zenét hallgatva keljen át, érdekes lesz figyelni, hogy mit akar kezdeni a jelenséggel a rendőrség.

A BRFK szerint kirívóan sok haláleset történt az idén a figyelmetlenség miatt, ezért halálos gázolások felvételeivel szeretnék figyelmeztetni a lakosságot arra, hogy körültekintően közlekedjen.

Azt írták: a halálos és az elütéses balesetek visszaszorítása érdekében a BRFK megkezdte a gyalogosok közlekedésbiztonsági ellenőrzését, ezt főként forgalmas kereszteződésekben végzik. A hirado.hu-nak küldött tájékoztatásuk szerint a cél a gyalogosok közlekedési moráljának javítása.

A hirado.hu cikkében azt írják, hogy ez elmúlt hetekben két ilyen akciót már végrehajtott a rendőrség:

Először február 18-án Budapesten, a Blaha Lujza téren, a VIII. kerületi Baross téren és a VII. kerületben, az Erzsébet körút–Király utca kereszteződésében. Összesen negyven emberrel szemben intézkedtek.

Második alkalommal február 25-én Budapest XX. kerületében, a Helsinki úton ellenőrizték a gyalogosforgalmat, és 35 járókelővel szemben kellett intézkedniük. Az intézkedések minden alkalommal figyelmeztetéssel zárultak.

Forrás: MTI

További híreink

Elfogták a férfit, aki a hajánál fogva húzott egy nőt

Szabó Norbert

Az UNICEF szerint az iskolabezárások miatt terjed az erőszak és a kényszermunka Afrikában

Irányi Dániel

Visszaadta a március 15-én jogtalanul lefoglalt lezárásellenes transzparenst a rendőrség a Mi Hazánknak

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben