8.6 C
Budapest
2021. október 23., szombat
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

A hitelmoratórium meghosszabításáról dönthet a kormány

A tavasszal bevezetett, év végééig hatályban lévő hitelmoratórium esetleges meghosszabításáról dönt szombaton a gazdasági operatív törzs – jelentette be Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli adásában. A miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezés kapcsán arra kérte a baloldalt, hogy ne támadják a szakembereket, mert ezzel az országot támadják. A kormányfő a 14 évvel ezelőtt kiszivárgott őszödi beszédről azt mondta, a Gyurcsány-kormány lemondása helyett lovasroham és szemkilövetés következett. 

Van elegendő hely és van elég lélegeztetőgép – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. Jelezte, ha elfogy az ágy, jön a következő kórház, ha elfogy a személyzet, jön a vezérlés, erre kidolgoztak egy haditervet. – Tízezer ágyunk van, ahol el tudunk látni koronavírusos beteget. Tavasszal időt kellett nyerni, hogy felkészüljünk. Nem mondom, hogy tökéletes állapotban van az egészségügy, nem akarom azt mondani, hogy a kórházak kényelmesen működnek. 24 óráznak az orvosok és az ápolók. De pontosan tudják a feladatukat. Ezért van lehetőség arra, hogy a második hullámban történő védekezés más legyen mint tavasszal volt. Akkor azt mondtuk, mindenki maradjon otthon.

Most nem azt mondjuk, maradjanak otthon az emberek, hanem hogy a szabályok betartása mellett fontos, hogy mindenki tudja élni az életét

– hangsúlyozta a kormányfő. Mint mondta, az országnak működnie kell, fegyelmezetten, a szabályokat betartva védekezve a vírussal szemben, amit most is külföldről hurcoltak be.
Arra, hogy várhatók-e további szigorítások, Orbán Viktor elmondta, a felelősség a kormányé és személyesen a kormányfőé, így az operatív törzzsel tárgyalva és a munkacsoportokkal együttműködve hoznak döntéseket. Mint fogalmazott, a járványügyi szakembereknek elsőbbségük van ebben az ügyben. – Ezért is kérem a baloldalt, akire most sem lehet számítani, hogy ne a szakembereket támadják, támadjanak engem, – ez egyébként is jól be vagy gyakorolva- , mert a védekezés sikerese a tét, és az ő támadásukkal egyben az országot támadják.

Ha nem lehet rájuk számítani a védekezésben, legalább ne támadják a szakembereket. Az a kamuhír, miszerint nincs elég kórház, ember, lélegeztetőgép, mind hazugság – szögezte le a kormányfő.

Hozzátette, nem a sajtó a fő hibás a félelemkeltésben és álhírek terjesztésében, a baloldali politikusok már annál inkább, hiszen nem az észszerűségre törekednek és az állampolgárok felelős tájékoztatására, hanem a baloldal gerjesztette politikai vita zajlik, amibe beszállt a hozzájuk kötődő sajtó is. – Megvannak a feltételek a védekezésre, nincs ok pánikra, ha a baloldal is ezt mondaná, akkor a sajtó is más vadászterületet jelölne ki – mondta, emlékeztetve arra, hogy tavasszal azzal az indokkal nem segítette a baloldal az országot a védekezésben, mert rendkívüli jogköröket szavazott meg a kormánynak a parlament, és ez ellentétes a demokráciával. – Most nincs rendkívüli jogkör, most normális rendben zajlik minden, így most igazán lehetne támogatni az országot – jelezte.

Az elkövetkezendő hetekről, hónapokról a miniszterelnök azt mondta, a napi megbetegedések száma meg fogja haladni az ezret, fel kell készülni lelkileg, hogy az ősz a védekezésről fog szólni. – Tudjuk, hogy a fiatalok egészségesek, fittek, egy ilyen vírus meg sem meri őket támadni, ha pedig mégis beléjük bújik, akkor menekül onnan, de ők fiatalok.

Az idősek nem így vannak, és ezért kell a fiataloknak odafigyelni, nehogy ők legyenek akik megfertőzik az időseket, akikkel szemben a vírus esélye jó – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő beszélt arról is, hogy a gazdasági operatív törzs szombat reggel ül össze, amelyen a hitelmoratóriumokról döntenek. A kormány ugyanis korábban arról döntött, hogy a családok és vállalkozások hiteleik törlesztésétől eltekinthetnek a következő év január elsejéig. – A cégek fele, kétharmada élt ezzel a lehetőséggel.

Szombaton arról döntünk, mi legyen január után, folytatódjon-e, illetve mely részeiben folytatódjon a moratórium – mondta Orbán Viktor.

A gazdasági kilábalás várható tartamával kapcsolatban úgy fogalmazott: ha a baloldal által tagadott számokat nézzük, Magyarországon januárban 4 millió 458 ezer ember dolgozott, augusztusban már 4 millió 513 ezer volt ez a szám. Vagyis, az áprilisi mélyponthoz képest ma 144 ezerrel többen dolgoznak.

Orbán Viktor a 14 évvel ezelőtt nyilvánosságra került őszöd beszédről és zavargásokról azt mondta, nehéz pillanat volt, az elégedetlenség az országban az egekig csapott föl.

Olyan a magyar demokrácia történetében, de még a kommunizmus alatt sem nagyon történt, hogy kiáll a sajátjai elé, és azt mondja: megnyertük a választást, elvtársaim, csaltunk, többfajta módon is.

Eltitkoltuk a valóságot, hazugságokat terjesztettünk, ígérgettünk mindenfélét, aminek most az ellenkezőjét kell csinálnunk, szedjétek össze magatokat, mert a balhét együtt kell elvinni. Ez történt – idézte fel a kormányfő a gyurcsányi beszédet. Hozzátette: amikor ez kiszivárgott, nem az történt, amire mindenki számított, azaz hogy Gyurcsány elismeri az általa mondottak, és úgy gondolja: ez nem tartható, nem járulhatok hozzá ahhoz, hogy az ország, és annak vezetésének erkölcsi színvonala a béka feneke alá süllyedjen, és levonjuk a konzekvenciákat.

– Ezt várta volna az ország, de nem ez történt, helyette lovasroham és szemkilövetés következett.

Mindenki azt várta álljak az elégedetlenség élére. De ha ezt alkotmányon kívüli eszközökkel tesszük meg, kinyitunk egy olyan kaput, ahol egymás után alkotmányon kívüli eszközökkel lehetne leváltani egy ország vezetését. Ennek eredménye válság válság hátán, balhé balhé hátán. Ezért azt mondtam, a kormányt alkotmányos eszközökkel kell megdönteni. Egyszer kell nyerni, de akkor nagyon. Tudtam tartani a szavam – zárta a beszélgetést a kormányfő.

További híreink

Tovább cenzúráz a Facebook tilos kritizálni a muszlimokat és a transzneműeket

Kiss Albert

Ágyra dobta az egyéves kislányt az anya élettársa, a kicsi néhány nappal később meghalt

Szabó Norbert

Újabb “tipikus” eset: ismét védtelen idős hölgyet raboltak ki

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen