10.6 C
Budapest
2022. szeptember 28., szerda
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

A holland parlament kötelezné az egyházi iskolákat az LGBTQ diákok felvételére

A holland parlament képviselőinek többsége támogatja azt az indítványt, amely nem engedné meg az egyházi fenntartású iskoláknak, hogy elutasítsák az LGBTQ-közösséghez tartozó (leszbikus, “meleg” (gay), biszexuális, transzszexuális, interszexuális vagy queer) diákokat – írta kedden a NOS holland médiaszolgáltató.

Az előterjesztést, miszerint semmilyen iskola nem tagadhatja meg vallás, származás, szexuális irányultság vagy eltérő nézetek alapján a tanulók oktatását, a liberális, a szocialista, a zöld és munkáspárti képviselők is támogatták.

A múlt héten Arie Slob kereszténydemokrata oktatási miniszter parlamenti felszólalásában védelmébe vette azokat az egyházi iskolákat, amelyeknek véleménye szerint jogukban áll a tanulók szüleivel olyan nyilatkozatot aláíratni, amelyben leszögezik a “homoszexuális életvitel” elutasítását. Slob a holland alkotmány egyik, az oktatási szabadságot előíró cikkelyére hivatkozott. A miniszter kijelentése heves vitákat váltott ki a parlamentben, mivel a képviselők többsége szerint a cikkely egyúttal a tanulók biztonságos és támogató iskolai környezethez való jogát is meghatározza.

A holland munkáspárt alkotmánymódosítási törvényjavaslatot nyújtott be e cikkely “korszerűsítése” végett. Mivel pedig egy ilyen törvénytervezetnek kétharmados többséget kell szereznie mind az alsóházban, mind a szenátusban, továbbá az alkotmánymódosítás hosszú időt vesz igénybe, a képviselőház szocialista frakciója ideiglenes indítványt is előterjesztett.

Jasper van Dijk, a szocialista párt vezetője azt mondta, hogy a párt “véget akar vetni a zárt kapuk politikájának az oktatásban”.

Nem normális az, hogy egy iskola megtagadhatja egy nem keresztény diák felvételét. Azt szeretném, ha minden gyermek együtt járna iskolába

– nyilatkozott.

(MTI nyomán – Fotó: Getty Images)

További híreink

Az önkormányzattól lopta az áramot a DK-s képviselő

Irányi Dániel

Kína nem fogad el semmilyen amerikai inváziót Venezuela ellen

Kiss Albert

Felgyújtották Melania Trump szobrát Szlovéniában

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben