2022. január 23., vasárnap
Magyar Jelen
Hírek

A kanadai parlament terrorcsoportnak minősítené a Proud Boys ultranacionalista szervezetet

A kanadai parlament alsóháza egyhangúlag azt kezdeményezte, hogy a kormány minősítse terrorcsoportnak a Proud Boys (Büszke Fiúk) nevű ultranacionalista szervezetet, és ennek címén tiltsa be annak működését.

Az ellenzéki Új Demokrata Párt (NDP) indítványát valamennyi képviselő megszavazta hétfőn.

A Proud Boys tagjai is részt vettek január 6-án a washingtoni Capitolium ostromában, amellyel Donald Trump volt amerikai elnök hívei meg akarták zavarni az új demokrata párti elnök, Joe Biden megválasztásának kongresszusi jóváhagyását.

A parlamenti indítványban azt hangsúlyozták, hogy a kanadai kormánynak minden lehetséges eszközzel meg kell akadályoznia a gyűlöletet és a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok terjeszkedését.

Az alsóház kezdeményezése csak javaslat, nem kötelező erejű a kormányra nézve. Ugyanakkor az ottawai kormány nemrég jelezte: biztonsági szervezetek egy ideje figyelik ezt a csoportot, és arra utaló bizonyítékokat találtak, amelyek indokolhatják azt, hogy a szervezet fekete listára kerüljön.

A Proud Boys tavaly az Egyesült Államokban több alkalommal erőszakos összetűzésekbe került baloldali aktivistákkal. A szervezetnek Kanadában is vannak tagjai, sőt maga az alapítója is kanadai, bár ő azóta már kivált a csoportból.

Kanadában a terrorcsoportok feketelistáján jelenleg olyan szervezetek találhatók, mint az al-Kaida, az Iszlám Állam, a tálib mozgalom és a libanoni Hezbollah.

További híreink

Jakab Péter erős mondattal indít a Jobbik elnöki posztjáért

Kemény János

Kirobbant a fajok közötti háború

Dunai Tibor

Rátámadtak egy kocogó nőre a 16. kerületben

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen