34.7 C
Budapest
2022. augusztus 19., péntek
Magyar Jelen
KiemeltKörnyezetvédelem

A károsanyag-kibocsátás visszaesése nem oldja meg a klímaváltozást

Nem elegendő a klímaváltozás megállításához az üvegházhatású gázok kibocsátásának a koronavírus-járvány miatt bekövetkező csökkenése – közölte szerda a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerdán, a Föld napján, arra sürgetve a kormányokat, hogy a járványból való kilábalás terveibe integrálják a klímaváltozási akcióterveket is.

Bár a járvány hatására a második világháború óta nem tapasztalt mértékű éves visszaesés következhet be a szén-dioxid-kibocsátás mennyiségében, a WMO arra figyelmeztetett, hogy a múltban történt gazdasági fellendülések alkalmával mindig magasabbra emelkedett az emisszió mértéke, mint amennyi a krízis előtt volt.

“A koronavírus-járvány eredményeként lehetséges, hogy csökken az üvegházhatású-gázok kibocsátásának mértéke, ez azonban nem helyettesíti a fenntartható klímát célzó tetteket”

– olvasható a genfi központú WMO-nak a szerdai Föld világnapja alkalmából kiadott közleményében.
Ugyanakkora eltökéltséget és egységet kell mutatnunk a klímaváltozással szemben, mint amekkorát a Covid-19 ellen – fogalmazott Petteri Taalas, a WMO főtitkára.
A kormányokat arra sürgetik, hogy fontolják meg olyan ösztönző intézkedések meghozatalát, amelyek segítik a zöld gazdaságra való átállást.

A Föld napját először 50 éve, 1970-ben ünnepelték. A WMO felhívta a figyelmet arra, hogy azóta 26 százalékkal emelkedett a szén-dioxid levegőben mért szintje és 0,86 Celsius-fokkal lett magasabb a globális átlaghőmérséklet.

MTI

További híreink

Lőfegyvert kerestek, mást találtak W. Rolandnál

Irányi Dániel

Bajban a török gazdaság, még a hitelminősítő is leminősítette

Irányi Dániel

Mississippiben megváltoztatják a zászlót, a Princeton Egyetem törli Wilson elnök nevét

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben