7.4 C
Budapest
2021. március 4., csütörtök
Magyar Jelen
Kiemelt Kultúra

A korrupt, álszent politikusok elé tartunk görbe tükröt

Kevés olyan együttes volt a magyar zenetörténetben, amelyet a rendszerváltás után is üldöztek. Ezek közé tartozik a 28 évvel ezelőtt, 1993-ban alakult Nemzeti Front. A Horn-kormány alatt, 1997-ben, szállt rájuk a nemzetbiztonság, az indok egy előző év végi koncert volt, az 1996. decemberében az E-klubban szervezett Fehér karácsony. A megfigyelés után házkutatások következtek, majd meggyanúsították az együttes tagjait, a Nemzeti Front kazettákat és CD-ket pedig begyűjtötték a boltokból. Két évvel később a bíróság gyűlöletkeltés, uszítás, irredentizmus és közösség elleni izgatás miatt ítélte el a zenekar tagjait, akiket három évre eltiltott a koncertezéstől, valamit elrendelték a CD-k és kazetták elkobzását és bezúzását. A kétezres évek elején készült el a Front honlapja, amin megjelent két betiltott dalszöveg, amiért újabb eljárás indult ellenük nagy nyilvánosság előtt elkövetett közösség elleni izgatás vádjával, majd ismét elítélték az együttes két tagját. Mindezek ellenére a Nemzeti Front nem oszlott fel, az együttes múltjáról, jelenéről és jövőjéről a zenekar egyik alapítójával, Nagy Attilával beszélgettünk.

 2015-ben jelent meg utolsó lemezük, az „Elég volt”. Mi történt azóta a zenekarral? Mennyire szorult háttérbe ez a zenei műfaj a ’90-es évekhez képest?

Az 1990-es években robbanásszerűen fejlődött és terjedt a skinhead mozgalom. Nagy Feró Garázs című rádióműsorában rengeteg skin zenekar dala szerepelhetett, valamint a Pannon Rádió Rockszerda műsorán is szinte csak ilyen dalok mentek egész nap. Ellenben manapság a Petőfi rádió „magyar” zenei repertoárjában egyetlen nemzeti zenekar dalait sem adják le, a Youtube folyamatosan törli az ilyen zenekarok klipjeit, a Facebook pedig először csak a megosztásokat tiltja, majd törli az oldalt, mindezt a szólásszabadság nevében! Eddig három Nemzeti Front oldalunkat törölték!

Ön szerint átalakult-e és ha igen miért a skinhead zenei szubkultúra egyfajta nemzeti rock műfajjá?

Igen, valóban átalakult. A régi OI zenekarok után megjelentek a fiatal NS zenekarok, egyszerűbb zenével, de radikálisabb szövegekkel. Ekkor a nemzetbiztonság és a hatóságok lecsaptak. Legszebb példa erre, amikor 1998-ban egyszerre három zenekar, az Archívum, a Valhalla és a Nemzeti Front tagjait a bíróság több évre eltiltotta a zenéléstől pártfogók ellenőrzése mellett, valamint bezúzták a kazettákat, CD-ket. Közösség elleni erőszak címén, szintén a szólásszabadság kettős mércéje okán. Ezek után finomodtak a szövegek, ahol a sorok közt is lehet olvasni. Megjelentek a színtéren a rutinos rockzenészek, pl. a Kárpátia, az Ismerős arcok, akiknek a közönsége már nem a skiheadek, hanem magyar érzelmű polgárok voltak. A 2000-es években a nagysikerű Magyar Sziget fesztiválokon együtt léptek fel egy hétig ezek a zenekarok, több ezer magyar érzelmű ember előtt. Óriási siker volt, a tiltás utáni visszatérésünk leghangulatosabb koncertjei voltak itt. Sajnos ez a fesztivál is megszűnt egy időre, de szerencsére néhány éve újra megszervezik.

Az elmúlt egy évben 3 új videóklippel is jelentkeztek, mesélne ezekről bővebben?

Akárcsak a Laibach zenekar tagjai, mi is egy „művészeti társaság” vagyunk, mindent magunk csinálunk, saját pénzből. 2000-ben a film kivetítéses Mohácsi Csata koncerteket is ez a stáb alkotta. A dizájn és díszletes Tóth Anikó, diplomás divattervező, aki ha kell, kamerázik is. A videó és album anyagait Michelis János gitáros, számítástechnikai guru keveri és vágja a saját digitális stúdiójában. Legutóbbi két klipünk már Szigeti Máté fiatal dobosunk munkája. Én amellett, hogy keramikus vagyok, éveken keresztül szerepeltem filmekben, reklámokban, így adott volt, hogy én játszom a főszerepeket a klipekben.

Tavaly január végén elkészült a „Legjobb barát”, amit egy padláson, Szigeti Máté fekete-fehér technikával kamerázott és vágott meg. A videóban a saját készítésű farsangi papírmasé álarcokat használtuk, valamint régi felvételek a barátainkról. Karácsonyra elkészült a „Villa Negra”, amit Diósviszlón a Nefelejcs vendégházban vettünk fel. A klip zenéjét akusztikus hangszerekkel játszottuk, én nagybőgőn, Michelis János akusztikus gitáron, Varga Kornél barátunk tangóharmonikán, Fekete Tivadar pedig énekelt. Idén januárban, napra pontosan egy évvel a „ Legjobb barát” klip után elkészült a „Politikus” című videónk. A konferenciatermet Tóth Anikó egy lakásszobáját bordó selyem díszlettel rendezte be és Szigeti Máté kamerázott és vágott.

Legutolsó klipjük, a Politikus az elmúlt 30 év elé akar görbe tükröt tartani?

Ez a videó a világ bármely pontján élő – akár, például a brüsszeli parlamentben tevékenykedő – korrupt, álszent, főleg liberális, baloldali degenerált vezetőit mutatja be. Tisztelet a kivételnek, akik hazafiak és tényleg a népükért, kultúrájukért, valamint környezetünk pusztítása ellen küzdenek. Világunkat a kizsákmányoló multik, pl. az olajcégek, és a bankárok titkos társaságai vezetik, akik pénzért, vagyonért, kilóra megveszik a politikusok nagy részét, majd bábként rángatják őket a világszínpadon. Erkölcsileg nullák, kártevők, akik kiárusítják a Föld vészesen fogyó természeti kincseit, ami mögött semmi fedezet nem létezik. Nincs már ország, akinek ne lenne hatalmas államadóssága, amit lehetetlen is már visszafizetni, a bankok felé! És ehhez ők boldogan, kétszínűen, mosolyogva asszisztálnak…egy külön emberfaj. Ezekről szól a klip.

A zenekar hogyan élte meg az elmúlt egy évet, a járvány időszakát?

Nagyon nehezen viseljük már ezt a karanténidőszakot. Ez a bezártság az ember szabadságának nagyfokú korlátozása! A legrosszabb „vírus” az, amely egyes emberek agyát támadta meg! A rendezvények tiltása ékes példája, hogy a magyarság legnagyobb tragédiája, Trianon 100-ik évfordulója milyen csendben, elhallgatva, elsumákolva telt el. Hiányoznak a koncert fellépések, ahol találkozhatunk a közönséggel és a barátokkal. A vírus után már nem lesz olyan az életünk mint előtte….

Mit terveznek, vannak koncert felkéréseik?

Engem az alkotás éltet, mindig szeretnék valami újat készíteni, akár dalokat, vagy videót is. A jövő kifürkészhetetlen.

Magyarjelen.hu

További híreink

Legkésőbb június 13-án folytatódhat a labdarúgó NB I

Szabó Norbert

Kína: le kell venni a lakásokban a vallási tárgyú képeket

Irányi Dániel

A Charlie Hebdo nem tanult a múltból, ismét címlapon a Mohamed-karikatúra

Gabay Dorka

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben