3 C
Budapest
2022. december 1., csütörtök
Magyar Jelen
BelföldGazdaságHírekKiemelt

A magyar baloldal a radikális amerikai baloldalt próbálja majmolni

A baloldal radikalizálódásának egyik állomása, hogy Gyurcsány Ferenc vagyonelkobzással fenyegette Vidnyánszky Attilát

A legtöbb magyar baloldali párt, beleértve Gyurcsány Ferencéket és a Momentumot, az Egyesült Államokban megfigyelhető radikális baloldali áramlatba akar belekapaszkodni, ugyanezt akarja Magyarországon is megvalósítani – ezzel magyarázta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke a kommunista időket idéző módon fenyegette meg Vidnyánszky Attilát. A szakértő szerint a baloldali pártok teljes mértékben kiszolgáltatottak Gyurcsánynak, akinek mára akkora a zsarolási potenciálja, hogy el tudja hallgattatni a baloldalon a vele szemben kritikus hangokat. Deák Dániel ezzel magyarázta, hogy senki nem mert tiltakozni a kirohanása ellen.

“Az elmúlt időszak belpolitikai történései azt mutatják, hogy mind Gyurcsány Ferenc, mind a Demokratikus Koalíció, és hozzájuk csatlakozva a Momentum egyre radikálisabb, szélsőségesebb hangot üt meg” – mondta az Origónak a politológus, aki úgy látja, hogy a hazai baloldal nagy többsége a radikalizálódás útjára lépett. Szerinte ennek a folyamatnak az egyik állomása Gyurcsány Ferenc Vidnyánszky Attila egzisztenciáját fenyegető írása.

Másolják a nemzetközi baloldalt

A DK elnökének megnyilvánulása kapcsán a szakember párhuzamot vont az egyesült államokbeli történésekkel. “A tengerentúlon jól megfigyelhetően a radikális, szélsőbaloldal erőszakos eszközökhöz nyúlt a tiltakozások során” – magyarázta, hozzátéve, hogy az agresszív megmozdulások következtében hetente halnak meg amerikaiak.

Deák Dániel úgy látja, hogy a stratégia agresszív volta ellenére Gyurcsány Ferencéknek és szövetségeseinek ez jelenti a mintát.A legtöbb magyar baloldali párt, beleértve Gyurcsány Ferencéket és a Momentumot, ebbe a politikai szélbe akar belekapaszkodni, és ugyanezt akarja Magyarországon is megvalósítani– hívta fel a figyelmet a XXI. Század elemzője, aki szerint ehhez “a politikai vonulathoz” tartoznak a momentumos politikusok megnyilvánulásai is. Külön kiemelte Szarvas Koppány Bendegúz, józsefvárosi képviselő legutóbbi botrányát. Mint ismert, a kudarcba fulladt Index-Momentum-tüntetés után a csalódott, radikális baloldali politikus “alternatívaként” értékelte az egyik kommentelő felvetését, miszerint a kormány elleni megmozdulásokon folyjon vér, égjen kuka, törjön be szélvédő, robbanjon pártház.

Deák Dániel politológus szerint a hazai baloldal az Egyesült Államokban tomboló radikális baloldalt másoljaFORRÁS: FACEBOOK

Kiszolgáltatottak Gyurcsánynak

Arra a kérdésünkre, hogy a DK elnökének vállalhatatlan kijelentése okozhat-e repedést a baloldali szövetségben, az elemző határozott nemmel felelt.

“Közismert, hogy régóta Gyurcsány Ferenc a baloldal vezetője. Ez a folyamat mára oda jutott, hogy (sajtóértesülések szerint) a szocialisták azért könyörögnek neki, hogy kapjanak öt biztos bejutó helyet a közös ellenzéki listán. Éppen ezért elmondható, hogy a többi ellenzéki párt abból fakadóan, hogy a Demokratikus Koalíció a legerősebb formáció a baloldalon, kiszolgáltatott Gyurcsány Ferencnek” – fejtette ki.

Deák Dániel szerint az előfordulhat, hogy egyes szocialista és jobbikos politikusok elégedetlenkednek a háttérben, mondván, hogy “ez túl sok, nem szabadna ezt a hangnemet megengedni, a radikalizálódás nem vezet jó irányba”.“A DK elnökének azonban most már akkora a zsarolási potenciálja, hogy ezeket a hangokat el tudja hallgattatni a tárgyalóasztalnál.Hiszen mondhatja, hogyha valamelyik párt nem hajlandó őt támogatni, vagy valamelyik politikus nyíltan kritizálja a nyilvánosságban, akkor az nem fog kapni befutó helyet az ellenzéki listán” – indokolta meg a korábbiakat.

A politológus szerint a DK-nak és a Momentumnak a radikális baloldalhoz közelítő stílusa csupán egy szűk, kisebbségi csoportnak tetszik. “Tehát azok a baloldali politikusok, akik sikerre szeretnék vinni az ellenzéki együttműködést, esetleg saját pártjuknak szeretnének jó pozíciókat kiharcolni, később valószínűleg szót fognak emelni amiatt, hogy nem jó az irány” – tért ki a választási esélyekre a szakember, aki szerint ezzel a stratégiával nem lehet sikeresen szerepelni 2022-ben.

A baloldali pártok kiszolgáltatottak Gyurcsány Ferencnek, a DK elnökének a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerintFORRÁS: MTI/KOVÁCS ATTILA

“Politikusbűnözés minősített esete”

Az Origo korábban több szakembert is megkérdezett az ügy kapcsán, mindegyikük elítélte Gyurcsány Ferenc sorait.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője az Origónak nyilatkozva “a politikusbűnözés minősített eseteként” értékelte a DK elnökének megnyilvánulását. Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója pedig azt emelte ki, hogy Gyurcsány nemcsak Vidnyánszky Attilát fenyegette meg, hanem gyakorlatilag mindenkit, aki nem őt támogatja.

Mint ismert, a DK elnöke egy gyűlölettel átitatott írásban támadta a Kossuth-díjas Vidnyánszky Attilát.“Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán. Utána buknak. Sőt! Minden értelemben földönfutók lesznek” – fogalmazott nehezen félreérthető módon Gyurcsány Ferenc, azt üzenve az Európa-szerte elismert, Kossuth-díjas művésznek, hogy kormányváltás esetén megfosztaná a vagyonától.

Forrás: origo.hu

További híreink

Toroczkai László: A transzhumanizmus veszélyes!

Kemény János

Nemzeti gazdasági kórkép – a magánbenzinkutasok már az út szélén

Kemény János

“Magyarország ne fizessen Ukrajnának!”

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben