1.3 C
Budapest
2021. november 30., kedd
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

A parlament előtt a javaslat az oltatlan képviselők megbízatásának megszüntetéséről

Az indítvány szerint megszűnne annak az országgyűlési képviselőnek a megbízatása, aki nem oltatja be magát december 31-ig. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban arról beszélt, hogy alkotmányos akadályai vannak egy ilyen előterjesztésnek – írta meg az Index.

A Jobbik néppártosodását, majd az ellenzéki összeborulást is lelkes passzivitásban végig néző Bencsik János végül kivált a balliberális pártból, és egy Polgári Válasz nevű gittegyletet pártot alapított, mely újabban kifejezetten a Covid-rettegők és oltásdiktatúrát követelők szavazataira hajt.

A politikus Facebook-oldalán arról írt, ő már három oltáson túl van, és most azt szeretné, ha az Országgyűlésben minden képviselő számára kötelező lenne legalább az első két adag oltás.

Noha tudja, hogy a legtöbb képviselő már régen beoltatta magát, az a kevés oltatlan valamiért mégis szúrja a szemét.

…itt az ideje, hogy egy jogi aktussal jelképesen is közösséget vállaljunk azokkal a honfitársainkkal, akik a járvány elleni küzdelem során felelősen jártak el, és bátorítsuk a kételkedőket

– írta.

A benyújtott határozati javaslatában az áll, hogy

az országgyűlési képviselő megbízatása megszűnik abban az esetben, ha 2021. december 31. napjáig nem veszi fel – az egydózisú oltóanyag esetén – a SARS–CoV–2 koronavírus elleni védőoltást, illetve – kétdózisú oltóanyag esetén – a védőoltás első dózisát.

Indoklásában emlékeztetett rá, hogy október végén a Magyar Közlönyben megjelent két kormányrendelet, amelyek alapján 2021. november 1-jétől a munkáltatók kötelezővé tehetik a munkavállalók számára a koronavírus elleni védőoltás felvételét, egyes állami foglalkoztatóknál pedig mindenkire nézve kötelező lesz az oltás.

Hozzátette: az Országgyűlés Hivatalának főigazgatója, Such György 2021. november 10-én kiküldött hírlevelében foglaltak szerint kötelező lesz a koronavírus elleni védőoltás beadása az Országgyűlésben. A levél szerint 2021. december 31-ig minden országgyűlési alkalmazottnak kötelező legalább valamelyik vakcina első dózisával beoltatnia magát, az erről szóló igazolást pedig be is kell mutatni. Ha pedig valaki mégsem oltatja be magát, akkor 2022. január 1-től fizetés nélküli szabadságra küldik őket, ez alatt a teljes körű egészségügyi ellátásra sem lesznek jogosultak a munkavállalók, és ezt távmunkával sem válthatják ki, a helyzet egészen az oltás felvételéig marad így.

A jelenlegi szabályozások értelmében alkotmányellenes lenne a képviselőket oltásra kényszeríteni, Bencsik szerint ezért itt az ideje a jogszabálymódosításnak. Igazi Covid-rettegőként úgy véli, azok jártak el felelősen, akik beoltatták magukat.

A felvetés nem mellesleg azért is aggályos, hiszen ha ez a javaslat átmegy, akkor a nép által törvényesen megválasztott képviselők veszíthetik el mandátumukat pusztán azért, mert nem engedelmeskedtek a kormány zsarolásának. Ha viszont egy kísérleti vakcinára hivatkozva bárkit meg lehet fosztani a mandátumától, akkor hol lesz majd a határvonal?

Gulyás Gergely a kérdés kapcsán annyit mondott, alkotmányos okokból kifolyólag eddig nem merült fel az oltások kötelezővé tétele a képviselők számára, viszont ők a Fidesz-frakcióban “mindenkitől elvárják”, hogy oltassa be magát.

Korábban egyébként Volner János (Bencsikéhez hasonlóan szárnyaló) pártja nyújtott be egy, a választási törvény módosítására irányuló javaslatot, ami közvetlen a Fidesz köréből felvetni kínos lett volna, így viszont kapva kaptak a “véletlen egybeesésen”, és menten megszavazták a törvényt, mely megnehezíti a kispártok indulását a választásokon.

Index/Magyar Jelen

Kiemelt képünk illusztráció

További híreink

Számolják fel a közterületeken is a kommunizmus maradványait!

Kiss Albert

Újra börtönbe csukták Sztojka Ivánt, Marian Cozma egyik gyilkosát

Avar Álmos

A 30 napos tiltás lejárta után sem engedi vissza a Mi Hazánk oldalát a Facebook

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben