11.7 C
Budapest
2020. október 24., szombat
Magyar Jelen
Kiemelt

A posta vezérigazgatója szerint megszűnt a munkaerőhiány, a postások nem hisznek neki

Schamschula György, a Magyar Posta vezérigazgatója a Népszavának adott interjújában mesélt a koronavírus elleni védekezésről, cége létszámproblémáinak megoldódásáról és a hazai csomagpiac kilátásairól – írja a Telex.

Az interjúból kiderült, hogy a postai dolgozók kézhez kapták az augusztus elején kiharcolt béremelésnek megfelelő új munkaszerződéseiket, illetve bérüket. Ez a fejlesztés nagyjából 8 milliárd forintba kerül a postának. Magyarországon a posta költségeiben 70 százalékot jelent a személyi ráfordítás, az osztrák postánál csak 50 százalékos ez az arány.

– A járvány pozitív hatása, ha lehet ilyet mondani, hogy a cég munkaerőproblémái megszűntek, immár csak annyi betöltetlen állás van a 28 ezer fős társaságnál, ami egy ilyen méret mellett óhatatlanul fellép – fogalmazott Schamschula.

Korábban állandó jelleggel arról lehetett hallani, hogy a Magyar Posta hatalmas munkaerőhiánnyal küzd. Erről meggyőződhetett bárki, aki járt egy-egy postahivatal közelében, ugyanis az év minden napján ott feszült a molinó, “új munkatársakat keresünk” üzenettel.

Portálunk több, jelenleg is aktív postai dolgozót is megkérdezett, akik nevüket sajnos nem vállalták. Azonban egybehangzóan állították, a vezérigazgató állításai nem felelnek meg a valóságnak.

Az interjúban elhangzik, hogy mintegy 10 százalékkal csökkent a posta bevétele. Ezt egyébként többen vitatják, de úgy látják, még ha így is lenne, az egy emberre eső munka ettől nem lett kevesebb. Ellenkezőleg, mivel járatokat vontak össze, statisztikailag ugyan valóban úgy tűnik, hogy megszűnt a munkaerőhiány, a valóságban azonban ez nem igaz.

– Ennyi hazugságot, csökkentett óraszám, dupla munka, nincs munkaerőhiány? Érdekes, mert mint helyettes, három helyre kellett volna mennem
– jelentette ki egy postai dolgozó.
Egy másikuk arról beszélt, jelenleg 30 nap szabadsága ragadt bent, mert egyszerűen nem tudja kivenni, nincs helyettese.
De volt, aki csak gúnyosan csak annyit mondott, a vezérigazgató láthatóan képben van a cég helyzetével, megérdemli az 5 milliós fizetést és a 2,5 milliós prémiumot, no meg az egyéb térítéseket, illetve postást sem látott még életében, nemhogy postai munkanapot…

(A fotón Schamschula György – Béres Márton / Népszava)

Kapcsolódó híreink

Közös fellépés a biztonságos európai határokért (+videó)

Irányi Dániel

Le akarták dönteni egy spanyol hódító szobrát Új-Mexikóban, egy férfit meglőttek

Dunai Tibor

„Március 12. óta teljesen leálltunk”

Joó György

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben