13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
Jeles napokKiemelt

A reformáció emléknapja van

Több mint ötszáz évvel ezelőtt, 1517-ben ezen a napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes, a reformáció elindítója – erről emlékeznek meg világszerte a reformáció emléknapján. Luthert, a katolikus egyház megreformálása érdekében tett lépése után X. Leó pápa 1520-ban kiadott bullájában kiközösítette. A reformáció elindítója a pápai oklevelet nyilvánosan elégette, és kijelentette, hogy szakít a katolikus egyházzal.
Az általa vezetett új irányzat lett az evangélikus, míg a Kálvin János vezette irányzat a református felekezet alapja.
A reformáció emléknapján a történelmi protestáns egyházak az ellenreformáció áldozatairól is megemlékeznek.

Hazánkban is nagy hagyománya van a nap megünneplésének, a legtöbb protestáns gyülekezet ünnepi istentiszteletet tart ezen a napon, 1939 óta pedig október végén rendezik meg az Országos Protestáns Napok ünnepségsorozatát a legnagyobb protestáns egyházak.

A központi ünnepség, amelyet a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervez, délután 5-kor kezdődik a Városligeti fasor és a Bajza utca találkozásánál lévő Reformációi emlékparkban. Az ünnepségen Kecser István, a Magyar Pünkösdi Egyház főtitkára tart előadást.

Forrás: MTI

Fotó: hírtv.hu

További híreink

Helyesli a baloldal, hogy csak a három oltáshoz jár a védettség

Faragó Dániel

Donald Trump: Az ANTIFA egy terrorszervezet

Irányi Dániel

Úgy látszik, minden élet számít, csak a fehér európai nem – mondta ifj. Hegedűs Lóránt a szoborrongálás kapcsán

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben