12.1 C
Budapest
2022. május 20., péntek
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

A Szegedi Tudományegyetem is “járványügyi szigorításokat” vezet be

Az SZTE a tizedik egyetem, amely bejelentette, hogy előírja a kötelező maszkhordást hallgatóinak. Az ELTE-n már így kezdték a tanévet, több intézményben pedig már szeptember elején szigorítottak – írja az Azonnali.

2021. október 5-től újra kötelező a maszk viselése a Szegedi Tudományegyetemhez (SZTE) tartozó épületekben

– derül ki az intézmény Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Facebook-bejegyzéséből.

A rektori-kancellári utasítás aligha növeli az előadások látogatottságát, így néhány kritériumot kijelöltek, amikor a “rendkívül veszélyes vírus” a maszk nem viselése ellenére sem fertőzi majd meg az intézmény tagjait.

A nagy teremben tartott előadás oktatójának nem kell maszkot viselnie, ha legalább 2,5 méter távolságra van a diákoktól. A hallgatók esetében nincs mentőkörülmény. Ha csak hárman mentek be egy több száz fős terembe, ők így jártak.

Nem kötelező a maszkviselés:

  • azon gyakorlati foglalkozásokon, amelyeknél a tárgyukból adódóan szükséges a száj- és orrtájék fedetlensége,
  • azokon az egyéni foglalkozásokon, ahol egy oktató egy légtérben legfeljebb egy hallgatóval találkozik,
  • eltérő rendelkezésig az SZTE sportlétesítményeiben a sportfoglalkozások során,
  • illetve azokon a laboratóriumi gyakorlatokon, ahol a maszk viselése munkavédelmi, munkabiztonsági szempontból ellenjavallt.

A bölcsészkar közösségi oldalán azt is hozzáteszi, hogy a személyi higiéniára, így a kézfertőtlenítésre, köhögéssel kapcsolatos etikettre és az arc felesleges érintésének elkerülésére figyelni kell továbbra is, illetve aki koronavírus-gyanús tüneteket észlel, annak tilos az egyetemre bemennie és fel kell keresnie a háziorvosát.

Noha központilag továbbra sincs semmiféle előírás, a felsőoktatási intézmények egymásra licitálva szigorítanak.

A Pécsi Tudományegyetemen két héttel ezelőtt tette ismét kötelezővé az orrot és szájat eltakaró maszk viselését. A Miskolci Egyetem pedig egy nappal a szegedi rendelkezés előtt kényszerítette rá a maszkot a hallgatókra és alkalmazottakra. Ők igyekeznek élen járni a szigorításokban, így Péccsel ellentétben még a folyosókon is előírták a maszkhasználatot.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen már szeptember 13-a óta kötelező a maszk, az ELTE-n már így indították el a félévet, a Debreceni Egyetemen szeptember 23-án vezették be az összes épületben, a Kodolányi János Egyetemen szeptember 16-tól, miután találtak egy fertőzöttet a budapesti campusukon. A kecskeméti Neumann János Egyetmen szeptember 6-tól kell a maszk, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szeptember 22-től, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem pedig a csoportos órákon a kötelező maszkhordás alól szeptember 3-a óta csak az énekesek és a fúvós hangszeren játszók jelentenek kivételt – összesítette az Azonnali.

Kiemelt kép forrása: u-szeged.hu

További híreink

Tiszta erő: Fekete László is a Mi Hazánkat erősíti

Faragó Dániel

Jelentős negatív hatás a nemzetgazdaságban

Gabay Dorka

Már megint románok mellett kampányol a Momentum

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen