4.6 C
Budapest
2021. október 24., vasárnap
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

A tálibok eltökéltek a dohai megállapodás tiszteletben tartásával szemben

A tálibok eltökéltek abban, hogy tiszteletben tartsák az Egyesült Államokkal február végén aláírt dohai megállapodást – szögezte le szerdán Hajbatullah Akhundzada molla, az afganisztáni szélsőséges mozgalom vezetője.

A molla ramadánt lezáró íd al-fitr ünnep alkalmából kiadott üzenete olyan előzmények után látott napvilágot, amelyek során megsokszorozódtak a tálibokhoz köthető különféle merényletek.
Ez utóbbiakat nem említve Hajbatullah a dohai megállapodást méltatta fennkölt szavakkal, úgy fogalmazva, hogy az szerinte “rendkívüli eredmény volt”, olyan hathatós eszköz, amely véget vethet a két évtizede tartó háborúnak Afganisztánban, és amely – mint fogalmazott – lehetővé tenné az ország számára a béke és egy iszlám rendszer megteremtését.
Üzenetében azonban csak Washingtontól várt el cselekvést hangoztatva: az Egyesült Államoknak nem szabad megengednie, hogy “elillanjon ez a soha vissza nem térő alkalom”.

“Felhívom az amerikai tisztségviselőket, senkinek ne engedjék, hogy késleltesse, hátráltassa és a végén kudarcba fullassza ezt a nemzetközileg elismert megállapodást” – mondta a molla.

Hajbatullah arra a dokumentumra utalt, amelyet az Egyesült Államok február 29-én Dohában írta alá a tálibokkal. Ennek értelmében az Afganisztánban állomásozó amerikai katonák létszáma 3-4 hónapon belül 13 ezerről 8600-ra csökkenne, a kontingens többi katonáját pedig 14 hónapon belül kivonnák az országból, feltéve ha a tálibok eleget tesznek a terrorcselekmények megakadályozására tett ígéretüknek. A biztonsági garanciákon túl az amerikaiak ígéretet kaptak a tálibok és a kabuli kormány közötti párbeszéd azonnali megkezdésére. A megállapodás egyebek közt előírja a fogolycserét is, a tálibok pedig többször leszögezték, e nélkül nem hajlandóak asztalhoz ülni az afgán kormány képviselőivel. Az EFE spanyol hírügynökség úgy tudja, hogy a kabuli kormány eddig ezer tálib foglyot engedett szabadon, míg a tálibok mindössze néhány százat.

Az AFP francia hírügynökség megállapítja, hogy miközben a tálibok valóban megszüntették támadásaikat a nemzetközi koalíció csapatai ellen, fokozták támadásaikat az afganisztáni biztonsági erők ellen.

Az elmúlt napok eseményei azt bizonyítják, hogy a februári megállapodás után csaknem három hónappal sem szűnnek Afganisztánban az erőszakos cselekmények. Kedden több fegyveres támadást hajtottak végre, ezekben összesen 14-en veszítették életüket, miközben a kormányellenes, iszlamista tálibok ellenőrző pontokra csaptak le, és a kormánypárti erők kilenc tagjával végeztek. Fegyveresek tüzet nyitottak egy mecsetben, tizenegy hívőt megöltek, és sokakat megsebesítettek. Ugyancsak kedden Hoszt tartományban fegyveresek megtámadtak egy mecsetből hazatérő családot. A tálibok Takhar tartományban megtámadtak több ellenőrző pontot, amelyek egy kormánypárti milícia felügyelete alatt álltak. A csapásban a félkatonai szervezet kilenc tagja meghalt, és hat megsebesült.
Az ENSZ a napokban újra felszólította az afganisztáni konfliktus résztvevőit az ellenségeskedés beszüntetésére, miközben az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja, Zalmay Khalilzad megbeszélést kezdett a tálibokkal, hogy tárgyalóasztalhoz kényszerítse őket az afgán kormány képviselőivel.

MTI

További híreink

Laár András: Karácsonyék megsértették a személyes jogaim

Faragó Dániel

Mi Hazánk: át akarják verni a szociális dolgozókat, de leleplezik

Kemény János

Svéd tudós: a zászlóban a kereszt sértő, ezért el kellene távolítani

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen