25.1 C
Budapest
2021. június 22., kedd
Magyar Jelen
Gazdaság Kiemelt

A techcégek a koronavírus nagy nyertesei, több adót kéne fizetniük

Több adót kellene fizetnie a techcégeknek, ha már ennyire jól jártak a koronavírus-válságnak köszönhetően – mondta a CNBC-nek Paolo Gentiloni EU-s gazdaságpolitikai biztos.

Gentiloni rámutatott, a techcégek a mostani válság „valódi nyertesei”, éppen ezért indokolt lenne, hogy a közteherviselésből is jobban kivegyék a részüket.

„Hatalmas problémának” nevezte viszont az Egyesült Államok hozzáállását, ahol – a neokapitalizmusra jellemzően – foggal-körömmel védik az olyan cégek érdekeit, mint az Apple, az Alphabet vagy az Amazon.

Most már nem lehet elfogadni azt az eszmét, hogy ezek az óriások, a krízis nyertesei, nem fizetnek fair mennyiség adót Európában

– mondta Gentiloni.

2018-ban 3%-os plusz adókulcsot próbált meg kivetni az Európai Bizottság a techcégekre, de az USA meggátolta ezt, mivel szerintük ez főképp az amerikai cégeket érinti. Az EB adatai szerint Európában átlagosan 23,2%-os adót fizetnek az európai cégek,de a techcégeknél ez a szám alig 9,5%.

A techcégek megadóztatásáról OECD-szinten folynak most a tárgyalások, de ha ezek sikertelenül zárulnak, az EU 2021-ben saját adót vethet ki a cégekre – mondta el Gentiloni. Az Egyesült Államok még júniusban kivonta magát a tárgyalásokból.

(portfolio.hu nyomán)

További híreink

Varga Judit szerint a Facebook kiveszi a részét a közteherviselésből

Irányi Dániel

Újabb korrupciós per indult 2017-es amerikai útja miatt Liviu Dragnea volt román házelnök ellen

Varga Lilla

Saját fegyverét fogták rá a férfira

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben