7.1 C
Budapest
2021. december 2., csütörtök
Magyar Jelen
Tudomány

A tervezettnél kevesebb holdmintát gyűjtött a Csang’o-5 kínai űrszonda

A tervezettnél kevesebb holdmintát gyűjtött a Csang’o-5 kínai űrszonda. A Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) hétfői közlése szerint ennek ellenére továbbra is külföldi tudósok közreműködésével fogják vizsgálni a kőzeteket.

Kína a harmadik ország a világon, mely valaha  kőzetmintát hozott le a Holdról a Földre. A Csang’o-5 nevű űrszonda 1,731 kilogrammnyi mintával érkezett meg a múlt hónapban, holott a tervek szerint két kilogrammot hozott volna.

A szonda más országok korábbi űrmisszióin alapuló adatok alapján úgy becsülte, hogy a holdkőzetek sűrűsége 1,6 gramm per köbméter – mondta Pej Csao-jü, a misszió szóvivője. Emiatt mindössze 12 óra után leállt a kőzetbegyűjtéssel, feltételezve, hogy elérte a kívánt célt.

“A tesztek alapján azonban a valódi sűrűség nem volt olyan nagy. Eredetileg úgy terveztük, hogy 22 órán át fog tartani a felszíni mintagyűjtés, de ez a munkafolyamat végül 12 óra után leállt” – mondta Pej.

Kína azonban továbbra is kész együttműködni más országokkal, köztük az Egyesült Államokkal a minták tanulmányozásában. Az Egyesült Államok törvényei éveken át korlátozták űrhatósága, a NASA számára, hogy közvetlenül együttműködjön Kínával.

(Forrás: MTI – Fotó: cgtn.com)

További híreink

Megállíthatatlan a Tesla: történelme legjobb negyedévét zárta

Varga Lilla

Ijesztő kísérlet lett: 5 nap egy szobában internet és elektromos eszközök nélkül

Kiss Albert

A skótok és az angolok isszák le magukat a leggyakrabban

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben