12.1 C
Budapest
2022. május 20., péntek
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Adománygyűjtést hirdet a Katolikus Karitász a horvát földrengés után

Segéllyel és adománygyűjtéssel segíti a horvátországi földrengés károsultjait a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) és hivatalos karitatív szervezete, a Katolikus Karitász. Az MKPK  ezen túl 10 millió forint gyorssegéllyel segíti a horvátországi Sziszeki Egyházmegyét az őket ért természeti katasztrófa által okozott károk helyreállításában.

Közös közleményt adott ki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) és hivatalos karitatív szervezete, a Katolikus Karitász, melyben többek közt arra kérik a hívőket, hogy imáikban továbbra is emlékezzenek meg a katasztrófa által sújtott testvéreinkről. Az MTI a közleményt idézve azt írta, Sisak (magyar nevén: Sziszek) és Glina települések is erősen rongálódtak, az itt élő családok közül rengetegen kerültek nehéz helyzetbe.
Az első felmérések alapján mintegy 5 ezer gyerek maradt iskola nélkül, mivel 5 iskolaépület teljesen megrongálódott, 9 jelentős felújítással majd még rendbe hozható és 13 maradt működőképes. A Katolikus Karitász 1,6 millió forint értékben létfontosságú eszközöket és élelmiszereket küld Horvátországba, továbbá a Szombathelyi Egyházmegyei Karitászon keresztül felhívást tett közzé adománygyűjtésre.
A szilveszterkor útnak indított szállítmányba több ezer műanyag evőeszköz (tányér, kanál, pohár), takarók és plédek, benzinmotoros áramfejlesztők, Siesta gázkályhák, infra hősugárzók, készételek, valamint instant levesek kerültek. A sziszeki karitásszal napi kapcsolatban van a segélyszervezet – írták.
A hétfő óta tartó horvátországi természeti katasztrófának már hét halálos áldozata van. A térségben 3500 ház sérült meg a hétfői 5,2-es magnitúdójú előrengésben, majd a keddi 6,3-as erősségű főrengésben. Az utórengések folyamatosak, az elmúlt három napban több mint 80 földmozgást mért a horvát szeizmológiai szolgálat.

(Fotó: Darko Bandic/AP)

További híreink

Magyarország egyetlen 1956-os múzeumánál emlékezett a Mi Hazánk Kiskunmajsán

Faragó Dániel

Abortuszpárti iskolai oktatást követel az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottsága

Irányi Dániel

“Ellenlépésekkel” fenyegetőzik Kína, ha az EU szankciókat léptet életbe az ujgur kisebbségekkel szembeni bánásmód miatt

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen