2.4 C
Budapest
2022. december 3., szombat
Magyar Jelen
Hírek

Akkor is rasszista, ha dicsér

A Corriere dello Sport című olasz sportnapilap Black Friday felirattal jelent meg csütörtök reggel – a címlap főszereplői Romelu Lukaku (Inter), valamint Chris Smalling (AS Roma), a két csapat pénteki bajnoki rangadójának húzónevei –, ami nagy vihart kavart, írja a Nemzeti Sport.

 „Ahelyett, hogy a meccsel foglalkoznának, a Corriere dello Sportnál inkább kijönnek a legidiótább címlappal, amit karrierem során láttam. Ahelyett, hogy arról a csodálatos meccsről lenne szó, melyet két nagyszerű klub játszik a San Siróban, inkább a negativitást és a rasszizmust tápláljátok. Az oktatás, nevelés mindennél fontosabb, és ti, a Corriere dello Sportnál sokkal jobban odafigyelhetnének erre. Köszönöm az összes szurkolónak és újságírónak, akik rávilágítottak a problémára és támogattak minket, s innentől inkább fókuszáljunk a meccsre!”

írta a Twitteren Lukaku.

Smalling sem késlekedett:

„Bár szerettem volna ezt a napot a rangadóra való készüléssel tölteni, muszáj szólnom arról, hogy ami ma reggel történt, az elítélendő és elképesztően érzéketlen volt. Remélem, a szerkesztők, akik részt vettek ennek a címlapnak az elkészítésében, vállalják a felelősséget, és megértik, milyen ereje van az általuk leírt szavaknak, és azok milyen reakciót váltanak ki az emberekből. Hatalmas köszönet az AS Romának a támogatásukért”

Az AS Roma és az Internazionale is kiadott egy-egy közleményt. Ezek szinte szó szerint ugyanazt írják: felháborítónak tartják az újság címlapját, és mind a két klub kitiltja stadionjából a Corrierét – ám, mivel a cikken belüli üzenet igazából a rasszizmus ellen szólt, ezért a tiltás csak januárig tart.

Végül az újság is reagált.

Íme a sportlap véleményét megfogalmazó Ivan Zazzaroninak az online térben csütörtök napközben megjelenő jegyzete, szabad fordításban:

A különbözőség magasztalása Digitális platform? Inkább digitális szemétládának mondanám. A fölényes harag megnyilvánulása, az olcsó felháborodásé. Naponta egy szép gondolat, és orvosra sincsen szükség. Manapság jóérzésűek seregei szállják meg a webet, hogy szép lelkük fehérjével fessék tisztára magukat. Ha megtalálták az aznapi rasszistát, nincs más dolguk, mint pötyögni kicsit a billentyűzeten, és a mocsoktól már meg is szabadultak, jobb emberek lettek egy jobb világban. Fehérek, feketék, sárgák. A különbség tagadása az antirasszizmus rasszizmusának tipikus, szembeötlő sorompója. A vasárnapi moralisták szellemi nyomornegyede ott, ahol a csütörtök is vasárnap. Azok olvasatában, akik meg akarták és meg tudták érteni, a „Black Friday” csupán a különbözőség magasztalása volt, a különbözőség büszkesége, a különbözőség csodálatos gazdagsága. Ha valaki nem fogja fel, akkor vagy nem képes rá, vagy szándékosan tesz így. Egy ártalmatlan címből – amelynek tartalmát egyébként tökéletesen kifejtette kommentárjában Roberto Perrone – mérget kevertek azok, akik a mérget magukban hordozzák.

További híreink

A ZTE színes bőrű edzője akár Orbán Viktorig is elmegy, hogy eltöröljék a piros lapját

Horváth Tamás

Utasítások “különösen a fehér embereknek”

Gabay Dorka

Berlin fanatikus iszlamistát delegál a “muszlimellenes rasszizmussal” foglalkozó bizottságba

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben