17.5 C
Budapest
2022. május 29., vasárnap
Magyar Jelen
Külföld

Alakul a lengyel vezetés

Új koalíciós szerződés aláírásával megerősítették szövetségüket a Jog és Igazságosság (PiS) által vezetett lengyel kormánykoalíció pártjai. Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke ez alkalomból megígérte, hogy a parlamenti választásig hátramaradó három évben mindent megtesznek az ország megerősítéséért.

Megvan az új szerződés

A többhetes tárgyalások eredményeként aláírt új koalíciós szerződés megelőzi Morawiecki kabinetjének a legközelebbi napokra tervezett átalakítását. Ez tervek szerint növeli a kormány hatékonyságát, és azt követően kerül erre sor, hogy a PiS jelöltje, Andrzej Duda újból megnyerte a júliusi elnökválasztást.
A koalíciós szerződés részleteit az ennek aláírását kísérő sajtókonferencián nem ismertették. Korábbi bejelentések szerint a két kisebb kormánykoalíciós pártnak, az Egyetértésnek és a Szolidáris Lengyelországnak a tárcák számának csökkentésével is járó kormányátalakítás után csak egy-egy tárca jut majd.

Kaczynski helye még kérdőjeles

Csütörtökön Ryszard Terlecki, a PiS parlamenti frakcióvezetője, a parlament (szejm) alelnöke megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint van olyan terv, hogy Kaczynski kormányfőhelyettes lesz Morawiecki miniszterelnök kabinetjében. Maga Kaczynski – aki 2006-2007-ben miniszterelnök volt, de a PiS 2015-ös újbóli hatalomra kerülése óta nem töltött be semmilyen kormányposztot – egyelőre nem nyilatkozott ez ügyben.

 

(MTI)

További híreink

Napi egymillió eurós bírságot rótt ki Lengyelországra az Európai Unió Bírósága

Irányi Dániel

Olaszország: Újabb kétszáz halott

Irányi Dániel

Berlin fanatikus iszlamistát delegál a “muszlimellenes rasszizmussal” foglalkozó bizottságba

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen