15.8 C
Budapest
2022. október 5., szerda
Magyar Jelen
BelföldGazdaságHírek

All in – a magyarok egyharmada megtakarítás nélkül néz szembe a válsággal

Lesújtó adat derült ki a KSH legújabb kutatásából miszerint a magyar felnőtt lakosság több mint egyharmadának csak annyi megtakarítása van, amiből vész esetén csak egy hónapig tudja kihúzni. 

A felmérés szerint a 30 és 59 év közti magyar felnőttek átlagosan 7 hónapra elegendő spórolt pénzzel rendelkeznek, de az olló olyan nagy, hogy a válaszadók 36 százaléka még így is azt nyilatkozta, hogy csak egy hónapig van tartaléka.

A válaszadók között csak 5 százalék mondta azt, hogy akár 2 évig is tudná fedezni a kiadásait bevétel nélkül.

A felmérés készítői arra is felhívták a figyelmet, hogy a magyarországi átlagbérek jelentősen emelkedtek az utóbbi időben, és idén júniusban a kedvezmények nélküli nettó átlagfizetés megközelítette a 335 ezer forintot. Az, hogy ennek ellenére az embereknek nincs megtakarításuk, részben azzal magyarázható, hogy az elmúlt években a többletet sokan beruházásokra – például lakásfelújításra, autóvásárlásra, tartós fogyasztási cikkek beszerzésére – fordították.

Az elemzők azt is megállapították, hogy az előző évhez képest is romlott a helyzet. Most a válaszadók negyede azt mondta, hogy nem tud vagy szokott pénzt félretenni, de egy évvel ezelőtt csak 18 százalék vélekedett így.

2022-re 33 százalék azoknak az aránya, akik rendszeresen spórolnak, és a kérdéses összeget már a hónap elején elkülönítik. 12 százalékuk a hónap végén megmaradó pénzből gyarapítja a tartalékát, míg a megkérdezettek 15 százaléka akkor tesz félre, ha nagyobb összeget kap.

(Pénzcentrum, Index nyomán)

További híreink

Jelentős összegű állami kölcsönhöz jut Tiborcz István, Orbán Viktor veje

Kiss Albert

Az MLSZ is belejött- szokatlanul nagy bírságot kapott egy megyei kiscsapat

Faragó Dániel

MKKP: Megváltoztunk, ez már nem csak egy viccpárt

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben