2022. január 23., vasárnap
Magyar Jelen
Kiemelt

All in: itt a gender és bőrszínsemleges francia kártya

Nem érhet többet a király a dámánál, mert undorító üzenet, hogy a férfiak többet érnek a nőknél, állítja a 23 éves holland ötletgazda Indy Mellink.

A nőnek elege lett abból, hogy a több, mint 500 éves fracia kártya nemi egyenlőtlenséget reprezentál, ezért fogta magát és megcinkelte a paklit.

Indy Mellink létrehozta a saját pakliját, ahol

a király helyett egy aranytömb, a dáma helyett ezüst pénzérmék, a bubi helyett egy bronzpajzs szerepel,

írja a Reuters hírügynökségre hivatkozva az azonnali.hu

Mellink tavaly nyáron eszmélt rá a problémára, amikor az unokatestvéreinek magyarázta egy játék szabályait, és feltette magának a kérdést, hogy miért kéne, hogy többet érjen a király, mint a dáma. Ekkor úgy döntött, hogy szakítani kell a tradícióval, mert ez az

„apró egyenlőtlenség kihat az emberek mindennapi életére” azzal, hogy azt üzeni, hogy „kevésbé vagy fontos”.

Először nem az arany-ezüst-bronz pakliban gondolkodott, hanem a király helyére egy királyi párt, a dáma helyére egy hercegi párt, a bubi helyére pedig egy farmert és a feleségét rakta volna, de nehéz lett volna két embert egy kártyára rakni, illetve arra is rájött, hogy „akarva vagy akaratlanul”, de a király, a dáma és a bubi mindig fehér a francia kártyában, soha nem színesbőrűek.

Az ötletgazda ugyan elkötelezett a gendersemleges pakli terjesztése mellett, kaszinók és online kártyaoldalak eddig nem érdeklődtek iránta.

Kérdés, hogy a többi nemzet felé nem diszkriminatív-e, hogy a kártya francia.

 

További híreink

Mezítláb vandálkodott egy “férfi” a gyöngyösi buszpályaudvaron

Varga Lilla

Tüneményes óriásvidra kölykökről mutatott be kisfilmet a Fővárosi Állat- és Növénykert

Varga Lilla

A Twitter törölni fog minden bejegyzést, ami “árthat a vakcina megítélésének”

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen